Nicoleta-Raluca Chelaru

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


IN VITRO EVALUATION OF PROBIOTIC PROPERTIES OF A LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM PIGLET

Nicoleta-Raluca Chelaru, Mihaela Dumitru, I. Sorescu, Mihaela Hăbeanu

Abstract
   The aim of this study was to evaluate the probiotic aspects of lactic acid bacteria (LAB) isolated from faeces of a healthy piglet (30-d-old, Topigs). Cultural, morphological and biochemical characteristics by standard API 50 CHL Biomerieux strips of isolated strain was assayed as well. The strain was conserved as Lactobacillus fermentum 1 IBNA 95 and can be found in the collection of INCDBNA. It is a Gram positive, non-spore forming, aerotolerant bacteria. It appears isolated and grew at 37°C in Oxoid MRS broth and MRS agar medium. The functional properties tested were to survive at pH 3.0 and to present resistance at addition of 0.3% bile salts (w/v). The strain was able to survive at a low pH value and to tolerate 0.3% bile salt solution during 3h exposure under according simulated gastrointestinal condition. Lactobacillus fermentum 1 IBNA 95 was presenting some probiotic features, thus can be a promising feed supplement for piglet’s nutrition.

Key words: LAB, probiotic, weaning piglet, pH, bile salts


EVALUAREA IN VITRO A PROPRIETĂŢILOR PROBIOTICE A UNEI BACTERII ACIDOLACTICE IZOLATE DE LA PURCEI ÎN CRIZA DE ÎNŢĂRCARE

Nicoleta-Raluca Chelaru, Mihaela Dumitru, I. Sorescu, Mihaela Hăbeanu

Rezumat
   Scopul acestui studiu a fost de a evalua unele proprietăţi probiotice a unei bacterii acidolactice (LAB) izolată din fecalele unui purcel sănătos (30 zile, hibrid Topigs). S-au analizat caracterele culturale, morfologice şi biochimice ale tulpinii izolate. Cu ajutorul kitului API 50 CHL Biomerieux s-a identificat încadrarea taxonomică a tulpinii, aceasta fiind ulterior conservată sub codul Lactobacillus fermentum 1 IBNA 95 şi se poate regăsi în colecţia INCDBNA-Baloteşti. Este o bacterie Gram pozitivă, nu formează spori ca formă de rezistenţă şi este aerotolerantă. Aceasta apare izolat şi se dezvoltă la 37°C în mediu bulion MRS şi agar MRS Oxoid. Proprietăţile funcţionale testate s-au concretizat prin supravieţuire la pH 3.0 şi rezistenţă la adaos de 0.3% săruri biliare (w/v). Tulpina prezintă capacitate să supravieţuiască la o valoare scăzută de pH şi să tolereze sărurile biliare în urma expunerii timp de 3 ore la condiţii conforme de simulare a tractului gastrointestinal animal. Lactobacillus fermentum 1 IBNA 95 a prezentat anumite caracteristici probiotice, prin urmare poate reprezenta un potential aditiv furajer în nutriţia purceilor în criza de înţărcare.

Cuvinte cheie: bacterii acidolactice, probiotice, purcei în criza de înţărcare, pH, săruri biliare