Mirela Creţu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECT OF STARVATION AND RE-FEEDING WITH DIFFERENT DIETARY PROTEIN LEVEL ON SOME HEMATOLOGICAL PARAMETERS OF JUVENILE RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS, WALBAUM, 1792)

Mirela Creţu, Lorena Dediu, V. Cristea, Angelica Docan, Raluca Cristina Andrei, Anca Nicoleta Cordeli

Abstract
   The aim of this experiment was to analyze the effect of applying of cyclical short periods of starvation (2 days and 4 days) on the hematological profile of rainbow trout. This experiment lasted for 46 days and was carried out in the facility of the University “Dunărea de Jos” from Galaţi. Six treatments with duplicate were assigned, as follows: two control groups, feed daily, ad libitum, with commercial pellets containing 41% crude protein (D41) and 50% crude protein (D50); two groups starved for 2 days (D2) and then fed with commercial pellets with 41% crude protein (D2/41), respectively 50% crude protein (D2/50) and two groups starved for 4 days (D4) and then fed with commercial pellets with 41% crude protein (D4/41), respectively 50% crude protein (D4/50). Starvation and re-feeding with different dietary protein level had no significant (p˃0.05) effect on some hematological parameters including hematocrit, mean corpuscular volume, mean corpuscular hemoglobin, while hemoglobin, Red blood cell counts and mean corpuscular hemoglobin concentration, registered significant differences (p˂0.05). Significantly higher (p˂0.05) concentration of hemoglobin was observed in the case of fish fed with higher protein content, while the increasing of the starvation period led to a significant decrease of the hemoglobin concentration. Furthermore, starvation and subsequent feeding led to a significant decrease of the erythrocyte number with the increasing of the starvation period.

Key words: starvation, protein level, hematological profile, rainbow trout


EFECTUL ÎNFOMETĂRII SI REHRĂNIRII CU FURAJE CU CONŢINUT PROTEIC DIFERIT ASUPRA PROFILULUI HEMATOLOGIC AL PĂSTRĂVULUI CURCUBEU (Oncorhynchus mykiss, WALBAUM, 1792)

Mirela Creţu, Lorena Dediu, V. Cristea, Angelica Docan, Raluca Cristina Andrei, Anca Nicoleta Cordeli

Rezumat
   Scopul acestui experiment a fost de a analiza efectul aplicării unor perioade scurte de înfometare (2 zile şi 4 zile) asupra profilului hematologic al păstrăvului curcubeu. Experimentul s-a derulat pe parcursul a 46 de zile în cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. şase variante experimentale, în duplicat au fost fost analizate, astfel: două grupuri de control, hrănite zilnic, ad libitum, cu furaje cu un conţinut proteic de 41% (D41), respectiv 50% (D50); două grupuri înfometate pentru 2 zile, apoi rehrănite cu furaje cu un conţinut proteic de 41% (D2/41), respectiv 50% (D2/50); două grupuri înfometate pentru 4 zile, apoi rehrănite cu furaje cu un conţinut proteic de 41% (D4/41), respectiv 50% (D4/50). Înfometarea şi rehrănirea cu furaje cu un conţinut proteic diferit nu a influenţat semnificativ profilul hematologic (p˃0.05) al păstrăvului curcubeu, în ceea ce priveşte valorile hematocritului (PCV), volumului eritrocitar mediu (MCV), hemoglobina eritrocitară medie (MCH), în timp ce concentraţia de hemoglobină (Hb), numărul de eritrocite (RBCc) şi concentraţia de hemoglobină eritrocitară medie (MCHC) au înregistrat diferenţe semnificative (p˂0.05). O concentraţie mai ridicată a hemoglobinei a fost înregistratăîn cazul peştilor hrăniţi un furajul cu conţinut proteic mai ridicat, în timp ce creşterea perioadei de înfometare a condus la descreşterea semnificativă a concentraţiei de hemoglobin.

Cuvinte cheie: starvation, protein level, hematological profile, rainbow trout