Mihaela Saracila

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


DIETARY ASCORBIC ACID AND CHROMIUM SUPPLEMENTATION FOR BROILERS REARED UNDER THERMONEUTRAL CONDITIONS VS. HIGH HEAT STRESS

Mihaela Saracila, Tatiana Panaite, Cristina Tabuc, Cristina Soica, Arabela Untea, Tugay Ayasan, Rodica Diana Criste

Abstract
   The present study evaluates the effect of dietary ascorbic acid and chromium (AACr) on performance and microflora balance of broiler reared under thermoneutral conditions (TN) vs. high heat stress (HS). Two experiments were conducted on 112 Cobb 500 broilers, assigned in two experimental groups (28 chickens/group) and housed in an environmental controlled hall. Two groups (C-TN and AACr-TN) were kept in thermoneutral conditions. In the second experiment, other two groups were kept (C-HS and AACr-HS) in high heat stress (32° C). The structure of diets was the same in both experiments. Compared with the control diet (C), the experimental diet included the addition of a premix with 25 g ascorbic acid / kg premix + 20 mg chromium picolinate/ kg premix (AACr). At the end of the experiment, 8 broilers / group were slaughtered and samples of intestinal and caecal content were collected for bacteriological assessment. Dietary AACr did not affect (p>0.05) body weight, daily feed intake, feed conversion rate neither under TN nor under HS condition. The use of AACr in broiler diet led to a significantly reduction of staphylococci in the caecum. Both in caecum and intestinal content of AACr broilers, irrespective the temperature conditions the number of lactobacilli was significantly higher than in the C broilers. Combination of ascorbic acid and Cr (AACr) has a positive effect in limiting the development of the pathogenic bacteria colonizing the intestine and caecum during the heat stress.

Key words: broiler, ascorbic acid, chromium, microflora balance, heat stress


SUPLIMENTAREA DIETEI CU ACID ASCORBIC ŞI CROM PENTRU BROILERII CRESCUŢI ÎN CONDIŢII TERMONEUTRE VS. STRES TERMIC RIDICAT

Mihaela Saracila, Tatiana Panaite, Cristina Tabuc, Cristina Soica, Arabela Untea, Tugay Ayasan, Rodica Diana Criste

Rezumat
   Studiul de faţă evaluează efectul acidului ascorbic şi al cromului (AACr) in din dieta asupra performanţei şi echilibrului microflorei intestinale ale broilerilor crescuti în condiţii termoneutre (TN) vs. stres termic ridicat (HS). Au fost efectuate două experimente pe 112 broileri Cobb 500, repartizati in patru loturi experimentale (28 pui / lot) şi cazati într-o hală cu microclimate controlat. Două loturi (C-TN şi AACr-TN) au fost menţinute în condiţii termoneutre. În al doilea experiment, alte două loturi au fost menţinute (C-HS şi AACr-HS) în condiţii de stres termic ridicat (32°C). Structura dietelor a fost aceeaşi în ambele experimente. Comparativ cu dieta martor (C), dieta experimentală a inclus 25 g acid ascorbic / 100 kg dietă + 20 mg crom picolinat / 100 kg dietă (AACr). Probele de conţinut intestinal şi cecal au fost colectate pentru analiza bacteriologică. Adaugarea de AACr in dieta nu a afectat (p> 0,05) greutatea corporală, consumul mediu zilnic, rata de conversie a hranei atat in TN cat si în condiţii de HS. Atât în conditii TN, cât şi în HS, cel mai mic număr (p <0.05) de Enterobacteriaceae, E. coli şi stafilococi a fost înregistrat în conţinutul intestinal al broilerilor care au inclus AACr in dieta. Utilizarea de AACr în dieta broilerilor a dus la o reducere semnificativă a stafilococilor in cecum. Atât în conţinutul cecal cât şi în cel intestinal al broilerilor hraniti cu dieta AACr, indiferent de condiţiile de temperatură, numărul de lactobacili a fost semnificativ mai mare decât în cazul celor de la lotul C. Adăugarea de acid ascorbic şi crom în dieta broilerilor poate lupta impotriva tulburărilor echilibrului microflorei intestinale, în special în sezonul cald.

Cuvinte cheie: broiler, acid ascorbic, crom, echilibrul microflorei intestinale, stres termic