M. G. Doliş

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY REGARDING THE USE OF MULBERRY LEAVES BY BOMBYX MORI - BĂNEASA SUPER HYBRID

M. G. Doliş

Abstract
    In order to assess how efficient is the use of Mulberry leaf by the Bombyx mori Băneasa Super larvae hybrid, some determinations were made regarding the nutritional value and digestibility of the worm leaf administered as food (leaves from a Japanese variety, Kokuso 21), during a series of summer growth. The results showed that ongoing vegetation and growth process of this hybrid, the Mulberry leaves suffer an aging phenomenon, revealed by diminishing its chemical composition quality. According to this, most of the nutritional substances from Mulberry leaves, except cellulose, manifest a continuous decline during the growth period. The digestibility of these nutritional components registered a value of 53.77%, the raw energy value was 4216 kcal/kg dry substance, the digestive energy was 2112 kcal/kg (DS), while the metabolic energy was 1946-1966 kcal/kg (DS). The efficiency of converting ingestion into silk had a value of 10.24% and the digestion was 19.04%.

Key words: leaves, Mulberry, larvae, energy, use


STUDIU PRIVIND UTILIZAREA FRUNZEI DE DUD DE CĂTRE HIBRIDUL DE BOMBYX MORI – BĂNEASA SUPER

M. G. Doliş

Rezumat
   În scopul aprecierii eficienţei utilizării frunzei de dud de catre larvele hibridului de Bombyx mori Băneasa Super, pe parcursul unei serii de creştere pe timp de vară, s-au făcut o serie de determinări legate valoarea nutritivă şi digestibilitatea frunzei de dud administrate ca hrană (frunză de la soiul japonez Kokuso 21). Rezultatele au arătat ca odată cu înaintarea în vegetaţie şi implicit pe parcursul fiecărei perioade de creştere a larvelor de mătase, frunza de dud suferă un proces de îmbătrânire, tradus prin diminuarea calităţii acesteia din punct de vedere al compoziţiei chimice. În concordanţă cu acest fapt, la majoritatea substanţelor nutritive din frunza de dud, cu excepţia celulozei, s-a observat o scădere continuă a digestibilităţii de-a lungul perioadei de creştere. Digestibilitatea substanţelor nutritive din frunză, în ansamblu, a înregistrat o valoare de 53,77%. Valoarea energetică a frunzei a fost de 4216 Kcal/kg SU (EB), 2112 Kcal/kg SU (ED), 1946-1966 Kcal/kg SU (EM). Eficienţa conversiei ingestei (ECI) în mătase de 10,24%, respectiv a digestei (ECI) de 19,04%.

Cuvinte cheie: frunză, dud, larve, energie, valorificare