M. Costache

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


PRELIMINARY RESEARCH OF SEVERAL NUTRIENTS ANALYZED IN DIFFERENT COMMERCIAL PORTIONS OF POULTRY MEAT

M. Costache, Il. Van

Abstract
   In this project, four different poultry species have been selected, for each two different commercial parts further on being included in the study: breast and thigh. The analysis included nutritive quality parameters such as: free fat, protein (nitrogen), water, ash, and collagen. The project used the following standardized methods of analysis: SR ISO 1442:2010, SR ISO 3496:1997/A1:1999, SR ISO 936:2009, SR ISO 1444:2008 and SR ISO 937:2007. Also, the statistical analysis was performed using the IBM® SPSS® Statistics 20 (comparison between species and commercial parts). The results were mostly similar to the ones found in the scientific literature. The difference between the fat content of goose meat and turkey meat was statistically significant (p < 0.0001) (for both commercial parts). Also, the water content was lower for goose meat compared to the other commercial parts of the species selected for the study. The ash content was not different between the parts and species included in the study, and the same could be observed for the collagen. As for the chicken meat commercial parts, it can be confirmed what the scientific literature was mentioning in different other studies: the protein content (nitrogen percentage) of the breast meat part is higher compared to the thigh part, for the same species. The main conclusion of this study could be that these preliminary results are valuable and may be followed through with a thorough analysis of the amino acids and fatty acids profiles, for further comparisons.

Key words: poultry meat, nutrients, animal products


CERCETĂRI PRELIMINARE PRIVIND CONŢINUTUL ÎN UNELE SUBSTANŢE ALE PORŢIUNILOR DE CARNE DE GALINACEE ŞI PALMIPEDE

M. Costache, Il. Van

Rezumat
   In cadrul acestui proiect, au fost selectate patru specii de pasăre, specific fiecăreia fiind ulterior analizate două porţiuni comerciale: piept şi pulpă. Au fost vizaţi parametri ai calităţii nutritive: grăsime liberă, azot, umiditate, cenuşă totală, colagen (hidroxiprolină). Metodele de lucru au fost cele descrise în standardele: SR ISO 1442:2010, SR ISO 3496:1997/A1:1999, SR ISO 936:2009, SR ISO 1444:2008 şi SR ISO 937:2007. Analiza statistică a rezultatelor a fost realizată prin utilizarea IBM® SPSS® Statistics 20, prin comparaţii atât între specii, cât şi între porţiuni. Rezultatele obţinute au fost conform celor cuprinse în literatura de specialitate. Astfel, diferenţa a fost semnificativă statistic (p < 0.0001) între procentul de grăsime al cărnii de gâscă şi cel al cărnii de curcan (pentru ambele porţiuni studiate). De asemenea, procentul de apă (umiditatea) din porţiunile de carne de gâscă a fost mai mic, comparativ cu cel al porţiunilor de carne ale celorlalte specii incluse în studiu. Procentul de cenuşă totală nu diferă între porţiunile şi speciile studiate, iar rezultatele privind colagenul (hidroxiprolina) sunt similare atât între specii, cât şi între porţiuni. În cazul cărnii de pui, s-a confirmat un aspect menţionat în literatura de specialitate, procentul de azot hidrolizabil fiind mai mare în porţiunea de piept, comparativ cu cea de pulpă. Aceste rezultate pot fi completate prin studii detaliate, prin analiza profilului aminoacizilor şi al acizilor graşi.

Cuvinte cheie: carne de pasare, substante nutritive, productii animaliere