M.G. Usturoi

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE INFLUENCE OF SLOW-GROWING TECHNOLOGY ON MEAT PRODUCTION AT THE CHICKEN BROILER

M.G. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, Al. Usturoi, Carmen (Gavrilescu) Irimia

Abstract
   In the last period, the poultry meat from other breeding systems than the industrial ones is increasingly being sought, which is why poultry farmers have used new hybrids and / or breeding technologies to meet this desire. For these reasons, we aimed to evaluate the quantitative production of meat in three hen hybrids (Ross-308, Hubbard and HB Color), reared according to the principles of slow growth and with slaughter at different ages (56, 63 and 81 days). After slaughtering, slaughter yields of 68.60-71.76% were obtained for the Ross-308 hybrid, 66.29-68.66% at Hubbard and 62.32-62.65% at HB Color. The cumulative weight of the two main components of the carcass (chest+thigs and drumstick) was 70.08-71.47% for the Ross-308 carcasses, higher by 1.60-3.23% compared to the situation from the Hubbard hybrid and by 6.92-9.21% than in HB Color. In contrast, the HB Color hybrid registered a high participation rate for wings (13.75-15.89%) and back (22.07-22.37%). In conclusion, it can be stated that the Hubbard hybrid provides good results in meat production (especially with slaughter at the age of 63 days) and which, in conjunction with other elements (productive performance, meat quality, etc.) recommends it for exploitation under slow growing conditions.

Key words: hybrids, chicken, slow growth, meat production


CERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA TEHNOLOGIEI DE CREŞTERE LENTĂ ASUPRA PRODUCŢIEI DE CARNE LA BROILERUL DE GĂINĂ

M.G. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, Al. Usturoi, Carmen (Gavrilescu) Irimia

Rezumat
   În ultima perioadă este tot mai căutată carnea de pasăre provenită din alte sistem de creştere decât cele de tip industrial, motiv pentru care avicultorii au recurs la testarea de noi hibrizi şi/sau tehnologii de creştere care să răspundă acestui deziderat. Din aceste considerente, ne-am propus să evaluăm producţia cantitativă de carne la trei hibrizi de găină (Ross-308, Hubbard şi HB Color), crescuţi după principiile creşterii lente şi cu sacrificare la vârste diferite (56, 63 şi 81 zile). În urma abatorizării s-au obţinut randamente la sacrificare de 68,60-71,76% la hibridul Ross-308, de 66,29-68,66% la Hubbard şi de 62,32-62,65% la HB Color. Ponderea cumulată a celor două componente principale ale carcasei (piept+pulpe) a fost de 70,08-71,47% la carcasele de Ross-308, mai mare cu 1,60-3,23% faţă de situaţia de la hibridul Hubbard şi cu 6,92-9,21% decât la HB Color. În schimb, la hibridul HB Color s-a înregistrat o cotă mare de participare pentru aripi (13,75-15,89%) şi tacâm (22,07-22,37%). În concluzie, se poate afirma că hibridul Hubbard asigură rezultate bune în producţia de carne (mai ales cu sacrificare la vârsta de 63 zile) şi care, coroborate cu alte elemente (performanţe productive, calitatea cărnii etc) îl recomandă pentru exploatarea în condiţiile aplicării creşterii lente.

Cuvinte cheie: hibrizi, găină, creştere lentă, producţie de carne