Lavinia Idriceanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECTS OF THE DIETARY MILLET (PANICUM MILIACEUM) ON SOME QUALITY CHARACTERISTICS OF LIVER, LONGISSIMUS DORSI AND SEMITENDINOSUS MUSCLE ON PIGS

Lavinia Idriceanu, Silvia Mironeasa, Nicoleta Aurelia Lefter, Anca Gheorghe, Mădălina Iuga, Daniela Mihaela Grigore, Mihaela Hăbeanu

Abstract
    The purpose of this study was to evaluate the effect of 25% millet (Panicum miliaceum) as replacement of triticale on some quality characteristics of pig meat. Forty pigs Topigs hybrid (initial body weight 13.58 ± 0.37 kg) used in the trial for 30 days were assigned into two dietary treatments: control diet (M) and experimental diet (E, with 25% millet that replaces triticale from M diet). The pigs were slaughtered (n=3/group) at 81 ± 3 days (final body weight 32 ± 4.5 kg). The samples were taken from the liver, Longissimus dorsi (LD) and Semitendinosus (ST) muscle and analyzed for: pH, colour and texture profile. The pH value of the liver and texture profile of all the tissue samples from E diet were not statistically different comparing to the M diet. Pigs fed E diet had a significantly increased value of redness a* in the liver (>17%) and in the ST (>45.5%) compared to M group. The liver yellowness b* was significantly higher (>53%) in the E group compared to the M group. For all tissue samples, the shear force was significantly affected in group E compared to the M group. In conclusion, the replacement of triticale with millet could be recommended for inclusion in pigs diets, without affecting pig meat quality.

Key words: meat quality, millet, pork


EFECTELE UTILIZĂRII MEIULUI (Panicum miliaceum) ASUPRA UNOR CARACTERISTICI CALITATIVE ALE FICATULUI ŞI MUŞCHILOR Longissimus dorsi ŞI Semitendinosus DE PORC

Lavinia Idriceanu, Silvia Mironeasa, Nicoleta Aurelia Lefter, Anca Gheorghe, Mădălina Iuga, Daniela Mihaela Grigore, Mihaela Hăbeanu

Rezumat
   Scopul acestui studiu a fost de a evalua efectul utilizării în hrana porcilor a 25% mei (Panicum miliaceum), în vederea înlocuirii triticalelor, asupra unor caracteristici de calitate ale cărnii de porc. Patruzeci de porci din hibridul Topigs (greutate iniţială 13.58 ± 0.37 kg) utilizaţi în studiu timp de 30 de zile au fost repartizaţi în două loturi: control (M) şi experimental (E, 25% mei care substituie triticale din reţeta M). Porcii sacrificaţi (n = 3/grup) la 81 ± 3 zile (greutatea corporală finală: 32 ± 4.5 kg). Probele prelevate din ficat, muşchiul Longissimus dorsi (LD) şi muşchiul Semitendinosus (ST) au fost analizate pentru: pH, culoare, textură, forţă de forfecare şi profilul acizilor graşi. Valoarea pH-ului, textura şi profilul acizilor graşi din toate probele de ţesut la lotul E nu au fost statistic diferite faţă de probele de ţesut din lotul M. Porcii hrăniţi cu dieta E au avut o valoare semnificativă a lui a* (redness) în ficat (> 17%) şi în ST (> 45,5%) comparativ cu lotul M. Valoarea lui b* (yellowness) în ficat a fost semnificativ mai mare (> 53%) la lotul E comparativ cu M. Pentru toate probele de ţesut, forţa de forfecare a fost semnificativ afectată la lotul E comparativ cu lotul M. În concluzie, putem recomanda înlocuirea triticalelor cu mei în hrana porcilor fără a afecta calitatea cărnii.

Cuvinte cheie: calitatea cărnii, mei, porc