Endang Sujana

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFORTS TO IMPROVE QUALITY OF DUCK EGG YOLK THROUGH GIVING RATIONS CONTAINING SPIRULINA

Endang Sujana, Wiwin Tanwiriah, Abun, Asri Peni Wulandari

Abstract
   Generally raising duck in Indonesia aims to produce eggs, thus the quality of eggs becomes important and determine the success marketing of business results. After increasing the production of eggs, people also tend to choose duck eggs that have a good quality. The Aspects that are usually to be the consumer consideration in choosing the good quality of duck eggs are the color of yolks are not pale, eggs have a large size and cleanliness of eggshell. It is well known that the diet has affects to the color of yolks, ie feed ingredients containing carotenoid pigments especially beta carotene and xanthophyll pigments. The Feed that contain a lots of beta carotene and xantophil pigments is in forage likes Spirulina (Spirulina Sp.). Spirulina (Spirulina Sp.) is a single cell protein (PST) microalga that can be a source of dye laying duck ration because of very high contains in fikocyanin, xanthophyll and beta-carotene. The study used a Completely Randomized Design with 5 doses treatment of addition of spirulina (0, 0.5, 1, 1.5, and 2%of the ration). Replication is done 4 times, so there are 20 unit of experiments and required 80 laying ducks. The observed variables include egg weight, yolk index, yolk percentage and yolk score. The results showed that egg weight, yolk index and yolk percentage were not significant. The addition of spirulina, one percent in ration (R2) can produce the standard quality of yolk which is in great demand by consumers with yolk score of 9.35.

Key words: quality of yolk, ducks, spirulina


CERCETĂRI PRIVIND ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII GĂLBENUŞULUI OUĂLOR DE RAŢĂ PRIN ADMINISTRAREA DE RAŢII CONŢINÂND SPIRULINĂ

Endang Sujana, Wiwin Tanwiriah, Abun, Asri Peni Wulandari

Rezumat
   În Indonezia creşterea raţelor are drept scop producerea ouălor, de aceea calitatea acestora devine tot mai importantă şi determină succesul afacerii. În urma creşterii producţiei de ouă, consumatorii au tendinţa de a alege acele ouă de raţă care au o calitate bună. Aspectele pe care în mod obişnuit consumatorii le au în vedere pentru alegerea ouălor de raţă sunt reprezentate de culoarea gălbenuşului care nu trebuie să fie pală, ouăle trebuie să aibă o dimensiune mare şi coaja lor trebuie să fie curată. Este binecunoscut faptul că dieta poate afecta culoarea gălbenuşului, de exemplu ingredientele din raţia alimentară care conţin pigmenţi carotenozi în special pigmenţii xantofili şi beta caroten. Spirulina (Spirulina Sp.) este o algă unicelulară care poate fi o sursă de colorare a gălbenuşului ouălor de raţă datorită conţinutului foarte ridicat în ficocianină, xantofilă şi beta caroten. Studiul a utilizat metoda Completely Randomized Design cu 5 tratamente cu doze suplimentare de spirulină (0; 0,5; 1; 1,5; şi 2% în raţie). Repetiţiile s-au realizat de câte 4 ori, astfel încât au fost 20 de loturi experimentale ceea ce au necesitat un număr de 80 de raţe. Parametrii analizaţi au fost: greutatea ouălor, indicele gălbenuşului, procentul gălbenuşului şi scorul acestuia. Rezultatele au arătat că masa ouălor, indicele gălbenuşului şi procentul acestuia nu au fost semnificative. Adaosul de spirulina, un procent în raţie (R2) poate conduce la obţinerea unei calităţi standard pentru gălbenuş care este foarte căutată de consumatori când se onţine un scor de 9,35 pentru gălbenuş.

Cuvinte cheie: calitatea gălbenuşului, raţe, spirulina