D.M. Lăpuşneanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


QUALITY SCHEMES - A EUROPEAN TOOL FOR GUARANTEEING THE QUALITY AND SAFETY OF FOOD PRODUCTS

D.M. Lăpuşneanu, Gabriela Frunză, V. Vintilă, Cecilia Pop

Abstract
   Certification of quality schemes known as PDO (Protected Designation of Origin), PGI (Protected Geographical Indication) and TSG (Traditional Speciality Guaranteed) is one of the European Commission’s instrument for protecting products whose reputation extends beyond their geographical area of production. The work aims to achieve an analysis of implementation and certification of the three quality schemes according to the European legislation, of the product classes included in these systems as well of the interest shown by the producers and authorities of the European Union. Methodologically, the information collected from the "DOOR" database for the period 1996-2019 was analyzed, processed, summarized and prioritized. The results obtained show that during the analyzed period, the producers from the EU countries certified and registered 1424 products, of wich 630 PDO (44.2 %), 731PGI (5.3 % ), and 63 TSG (4.4 %). The first place in the top of the classes of products is held by "Fruits and Vegetables" with 24% of the total. Regarding the interest of the EU countries to implement the quality schemes, we note that the first place is held by Italy (299 products); Romania ranks penultimate (5 products). As a result of the analysis, the work proposes a set of recommendations in order to improve the existing situation both at European and national level.

Key words: quality schemes, Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication, food products


SCHEMELE DE CALITATE - INSTRUMENT EUROPEAN PENTRU GARANTAREA CALITĂŢII ŞI SIGURANŢEI ALIMENTELOR

D.M. Lăpuşneanu, Gabriela Frunză, V. Vintilă, Cecilia Pop

Rezumat
   Certificarea schemelor de calitate cunoscute sub denumirile de DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicaţie Geografică Protejată) şi STG (Specialitate Tradiţională Garantată) constituie unul dintre instrumentele Comisiei Europene pentru protejarea produselor a căror reputaţie se extinde dincolo de zona lor geografică de producţie. Lucrarea are ca scop realizarea unei analize a implementării şi certificării celor trei scheme de calitate corespunzător legislatiei europene, a claselor de produse incluse în aceste sisteme precum şi a interesului manifestat faţă de acest demers de către producătorii şi autorităţile ţărilor din Uniunea Europeană. Metodologic, au fost analizate, prelucrate, ierarhizate şi sintetizate informaţiile culese din baza de date „DOOR”, pentru perioada 1996-2019. Rezultatele obţinute evidenţiază faptul că, în perioada analizată, producătorii din ţările UE au înregistrat 1424 de produse, dintre care 630 DOP (44,2 %),731 IGP (51,3 %) şi 63 STG (4,4 %). În topul claselor de produse cu cele mai multe înregistrări, pe primul loc se situează clasa „fructe şi legume” cu 24 % din total. Referitor la interesul manifestat de ţările UE pentru implementarea schemelor de calitate, menţionăm că pe pe primul loc se situează Italia (299 de produse); România ocupă penultimul loc (5 produse). Ca urmare a analizei efectuate, lucrarea propune un set de recomandări în scopul îmbunătăţirii situaţiei existente atât la nivel european cât şi naţional.

Cuvinte cheie: scheme de calitate, Denumire de Origine Protejată, Indicaţie Geografică Protejată, produse alimentare