Cristina Gabriela Radu-Rusu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ON THE USAGE OF TARTRAZINE (E102) IN CERTAIN FOOD PRODUCTS AND ESTIMATION OF POTENTIAL DAILY INTAKE

Cristina Gabriela Radu-Rusu, M.I. Pop

Abstract
   The inclusion rate of the synthetic food dye Tartrazine E102 in 6 products from 2 categories of food products - ”Fresh, non-alcoholic and flavored beverages - sodas,” and ”Snacks and nuts with salted crust” was studied using the photo-colorimetric method. The acquired data served to estimate the hypothetic daily intake of this additive, in relationship with the Romanians’ consumption habits. The results revealed that: inclusion rate in “Multi-fruit soda” product was 87.2-88.5% lower than the maximum residual admitted level (20 mg/liter product); daily intake level through a portion of “Multi-fruit soda” (500 ml in adults and 200 ml in children) reached 1.28-1.42% of the maximum tolerated doze in children, respectively 0.96-1.39 % of it in adults; tartrazine inclusion rate in “Cheese snack” product was 34.0-47.2% lower than the maximum residual admitted level (100 mg/kg product); calculation of the daily intake through one portion of “Cheese snack” (120 g in adults and 50 g in children) reached 1.17-1.47% of the maximum tolerated doze in children and 1.06-1.47% in adults. Despite the fact that inclusion levels and intake values have not been exceeded, the cumulative effect should be considered when multiple food products containing tartrazine are consumed, knowing this additive is one of the most incriminated factors in the onset of allergenic and irritating conditions in adults, respectively of attention deficit and hyperactivity syndrome in children.

Key words: Tartrazine (E102), sodas, snacks


STUDIU PRIVIND UTILIZAREA TARTRAZINEI (E102) ÎNTR-O SERIE DE PRODUSE ALIMENTARE ŞI ESTIMAREA CONSUMULUI POTENŢIAL ZILNIC

Cristina Gabriela Radu-Rusu, M.I. Pop

Rezumat
    Folosind metoda fotocolorimetrică, s-a urmărit măsurarea gradului de includere a colorantului sintetic E102 în 6 produse din 2 grupe de produse alimentare: ”Băuturi răcoritoare, nealcoolice, aromatizate” şi ”Snacks-uri şi seminţe cu glazură sărată”. Datele obţinute au stat la baza estimării ingestiei ipotetice zilnice, in funcţie de obiceiurile alimentare ale românilor. Rezultatele obţinute au evidenţiat următoarele: rata de includere în produsul ”Suc multifructe” a fost cu 87,2-88,5% mai redusă decât concentraţia remanentă maxim admisă (20 mg/litru produs) iar doza zilnică ingerată calculată pentru consumul unei porţii de ”Suc multifructe” (500 ml la adulţi şi 200 ml la copii) a ajuns la 1,28-1,42% din doza maxim toleratăîn cazul consumatorilor copii, respectiv la 0,96-1,39 % în cazul adulţilor; rata de includere în produsul ”Snacks cu brânză” a fost cu 34,0-47,2% mai scăzutăfaţă de concentraţia remanentă maxim admisă (100 mg/kg produs) iar calculul aportului zilnic prin consumul unei porţii de Snacks (120 g la adulţi şi 50 g la copii) a indicat valori procentuale de 1,17-1,47% din doza maxim tolerată la copii, respectiv de 1,06-1,47% la consumatorii adulţi. Cu toate că valorile de includere şi consum nu au fost depăşite, trebuie considerat şi efectul consumului cumulativ dat de ingestia zilnică a mai multor categorii de alimente care ar putea conţine acest colorant, ştiind că tartrazina este unul dintre cei mai incriminaţi ca factori favorizanţi ai instalării unor stări de tip alergenic şi iritativ la adulţi şi a sindromului de deficit de atenţie şi hiperactivitate la copii.

Cuvinte cheie: Tartrazina (E102), sucuri, snacks-uri