C.E. Nistor

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


TECHNOLOGICAL AND NUTRITIONAL QUALITY OF BROOK TROUT

C.E. Nistor, Iulia Vărzaru, A. Usturoi, G.V. Hoha, B. Păsărin

Abstract
   The research was carried out on a batch of 50 specimens of brook trout, the fish coming from a salmonid exploatation from Suceava County. The studied trout’s were sacrificed, measured and then samples (lateral muscles) were taken, which were subjected to determinations for chemical composition, content in collagen, histological studies and the rate of losses in different processes (frying and frying preceded by flouring).
   Following the analysis of the results we can conclude that the analyzed fish material has shown a good maintenance status, the trout fillets having a balanced chemical composition, with a very strong correlation between the meat content in amino acids and the protein content, as well as a good manufacturing and superior capitalization.

Key words: brook trout, chemical composition, superior capitalisation


CALITATEA TEHNOLOGICĂ ŞI NUTRIŢIONALĂ A PĂSTRĂVULUI FÂNTÂNEL

C.E. Nistor, Iulia Vărzaru, A. Usturoi, G.V. Hoha, B. Păsărin

Rezumat
   Cercetările au fost efectuate pe un efectiv de 10 exemplare de păstrăv fântânel, peştii provenind dintr-o exploataţie salmonicolă din judeţul Suceava. Păstrăvii studiaţi au fost sacrificaţi, măsuraţi şi apoi s-au recoltat probe (muşchi laterali), care au fost supuse analizelor pentru determinarea compoziţiei chimice, a conţinutului în colagen, studiilor histologice şi a ratei pierderilor la diferite procesări (prăjire şi prăjire precedată de înfăinare), de asemenea investigându-se şi posibilităţile de valorificare superioară a cărnii.
   În urma analizei rezultatelor obţinute putem concluziona că materialul piscicol analizat a prezentat o stare bună de întreţinere, fille-urile de păstrăv având o compoziţie chimică echilibrată, remarcându-se o corelaţie foarte puternică între conţinutul cărnii în aminoacizi şi conţinutul de proteină, precum şi o bună pretabilitate la prelucrare şi valorificare superioară.

Cuvinte cheie: păstrăv fântânel, compoziţie chimică, valorificare superioară