Alina Mogodan

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


COMPARATIVE STUDY REGARDING THE INFLUENCE OF PHYTOBIOTCS AS FEED ADDITIVES ON BIOCHEMICAL COMPOSITION OF OREOCHROMIS NILOTICUS MEAT

Alina Mogodan, St.-M. Petrea, Ira-Adeline Simionov, V. Cristea

Abstract
   The aim of this research was to evaluate the biochemical composition of the Nile tilapia meat in conditions of five phytobiotics administrated in feed. This experiment was performed in duplicate. The experimental variants were: V1 – control variant, V2 – 1% chilli pepper (Capsicum annuum) / kg feed, V3 – 1% black pepper (Pipper nigrum)> / kg feed, V4 – 1% onion (Allium cepa) / kg feed, V5 – 1% goji fruits (Lycium barbarum) / kg feed and V6 – 1% basil (Ocimum basilicum) / kg feed. For biochemical analysis from muscle tissue, the sampling was performed at the beginning and at the end of the experiment from fresh meat. The results showed a significant differences (p<0.05), between variants in which were administered phytobiotics compared with the control variant, in case of the protein content (%), moisture content (%) and dry matter (%). Also, in this paper are presented the dynamics of the nutrient retention efficiency (PER-g/g, PUE-%, RP-g/fish and RL-g/fish) in the muscle tissue of the Nile tilapia. The best results were obtained in the case of the V3 variant regarding to retained protein (RP), PER and PUE and in V5 variant regarding to retained lipid (RL). In conclusion, the use of these phytobiotics in a concentration of 1% / kg feed in the Nile tilapia diet, led to significant changes (p <0.05) in the positive sense of the percentage moisture, protein and dry matter from muscle tissue and has contributed to the increasing the nutritional value of fish.

Key words: aquaculture system, basil, biochemical composition of meat, black pepper, chilli pepper, onion, goji, Oreochromis niloticus, phytobiotics


STUDIU COMPARATIV PRIVIND INFLUENŢA ADMINISTRĂRII FITOBIOTICELOR, DREPT ADITIVI ALIMENTARI, ASUPRA COMPOZIŢIEI BIOCHIMICE A CĂRNII DE Oreochromis niloticus

Alina Mogodan, St.-M. Petrea, Ira-Adeline Simionov, V. Cristea

Rezumat
    Scopul acestei cercetări este evaluarea compoziţiei biochimice a cărnii tilapiei de Nil, în condiţiile administrării de furaj îmbogăţit cu cinci fitobiotice diferite, după cum urmează: V1 - variantă de control, V2 - 1% ardei iute (Capsicum annuum)/kg furaj, V3 - 1% piper negru (Pipper nigrum)/kg furaj, V4 - 1% ceapă (Allium cepa)/kg furaj , V5 - 1% fructe goji (Lycium barbarum)/kg furaj şi V6 - 1% busuioc (Ocimum basilicum)/kg furaj. Pentru analiza biochimică a ţesutului muscular, eşantionarea a fost efectuată la începutul şi la sfârşitul experimentului din ţesut proaspăt prelevat. Rezultatele au reliefat o diferenţă semnificativă (p<0.05), între variantele cu administrare de fitobiotice comparativ cu varianta de control, în cazul conţinutului de proteine (%), umiditate (%) şi substanţă uscată (%). De asemenea, dinamica eficienţei de retenţie a nutrienţilor în ţesutul muscular al tilapiei de Nil (PER-g/g, PUE-%, RP-g/peşte şi RL-g/peşte) a fost identificată. Cele mai bune rezultate s-au obţinut în cazul variantei V3 în ceea ce priveşte proteinele reţinute (RP), PER şi PUE şi în varianta V5 în ceea ce priveşte lipidele reţinute (RL). În concluzie, utilizarea acestor fitobiotice în concentraţie de 1%/kg furaj în dieta tilapiei de Nil, a dus la modificări semnificative (p<0.05) în sensul pozitiv al procentului de umiditate, proteine şi substanţă uscată din ţesutul muscular şi a contribuit la creşterea valorii nutritive a peştilor.

Cuvinte cheie: sistem de acvacultură, fitobiotice, compoziţia biochimică a cărnii, Oreochromis niloticus