Adriani Lovita

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EFFECT OF UTILIZIATION SWEET ORANGE (CITRUS SINENSIS) WASTE FLOUR ON THE DIGESTIBILITY OF CRUDE PROTEIN AND FAT IN THE MALE PADJADJARAN SHEEP

Adriani Lovita, Tanuwirya Hidayat, Prajoga-Komar Sri Bandiati, Abdullah Galih

Abstract
    This research created to know the effect of utilization Sweet Orange flour (Citrus sinensis) on the digestibility of crude protein and fat in the male padjadjaran sheep and the level of utilization sweet range flour, which generates the highest digestibility of crude protein and fat. This research was conducted for 40 days in the breeding station and laboratory of animal feed and ruminant nutrition faculty of animal husbandry Universitas Padjadjaran. This research used Completely Randomized Design (CRD) with 4 treatments (T-1= 0 %, T-2 =4%,T-3=6% and T-4= 8%) and 5 replications. The result shows that the utilization of sweet orange waste flour does not give a significantly different (P>0.05) on crude protein and fat in the sheep ratio. Utilization of sweet orange waste flour up to 8% in the concentrate generates the relatively same result on the digestibility of crude protein and fat with the treatment control (T-1).

Key words: Citrus sinensis, crude protein digestibility, crude fat digestibility, Padjadjaran sheep


EFECTUL UTILIZĂRII FĂINII OBŢINUTE DIN DEŞEURI DE PORTOCALE DULCI (Citrus sinensis) ASUPRA DIGESTIBILITĂŢII PROTEINEI BRUTE ŞI A GRĂSIMII LA BERBECII DIN RASA PADJADJARAN

Adriani Lovita, Tanuwirya Hidayat, Prajoga-Komar Sri Bandiati, Abdullah Galih

Rezumat
    Acest studiu a avut drept scop cunoaşterea efectului utilizării făinii din portocale dulci (Citrus sinensis) asupra digestibilităţii proteinei brute şi a grăsimii la berbecii din rasa Padjadjaran precum şi gradul de utilizare a făinii din portocale dulci care generează cea mai mare digestibiliate a proteinei brute şi a grăsimii. Cercetările s-au efectuat pe durata a 40 de zile în cadrul Staţiunii de ameliorare şi Laboratorului de nutriţia şi alimentaţia animalelor rumegătoare, Facultatea de Zootehnie, Universitatea din Padjadjaran, Indonezia. Cercetarea a folosit metoda Completely Randomized Design (CRD) cu 4 variante (T-1=0%, T-2=4%, T-3=6% şi T-4=8%) şi 5 repetiţii. Rezultatele au arătat că utilizarea făinii obţinute din deşeuri de portocale dulci nu conduce la obţinerea de unor diferenţe semnificative (P>0,05) în cazul proteinei brute şi a grăsimii în cazul administrării în hrana oilor. Utilizarea de făină din deşeuri de portocale dulci în procent de 8% generează aproximativ aceleaşi rezultate în ceea ce priveşte digestibilitatea proteinei brute şi a grăsimii ca şi în cazul lotului martor (T-0).

Cuvinte cheie: Citrus sinensis, digestibilitatea proteinei brute, digestibilitatea grăsimii brute, oi Padjadjaran