Viorica Savin

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EFFECT OF SACCHAROMYCES BOULARDII YEAST FEED SUPPLEMENTATION ON GROWTH PARAMETERS AND BIOCHEMICAL COMPOSITION OF CARP (CYPRINUS CARPIO)

Viorica Savin, N. Patriche, Elena Mocanu, Magdalena Tenciu, Marilena Lăcătuş, D. Popa, C. Savin

Abstract
   The aim of this study is to evaluate the effect of the yeast Sacharomices Boulardii (SB), on the growth performance, the health and the survival rate of the carp (Cyprinus carpio) grown in recirculating system, by analyzing the biotechnological and biochemical indicators.
   The experiment was performed over a period of 30 days. The biological material used in this experiment was carp (Cyprinus carpio). A number of 150 fish, with an average body weight of approximately 100 grams, were equally distributed in 2 experimental tank and 1 control tank in the recirculating system. The yeast was supplemented with food, in a classic feed with a content of 32% protein, according to the specialized literature (SC Aquasarb, 1998)[15], in percentage of 0.75% in B1, respectively 2.5 % in B2. In the control tank, B0, a classic feed was administered, without the addition of yeast. The growth parameters and the biochemical composition were determined at the beginning and the end of the experiment. The results showed that there are not very big differences regarding the individual weight growth between the 3 tank; however, the highest weight gain (33.95 g) was obtained in B2 compared to the lowest (33.51 g) obtained in the control tank, B0. The results also showed that at the end of the experiment the survival rate in B1 and B2 was 100%, compared to 96% in the control basin B0. A better food conversion rate, FCR, was obtained in B2 (1.20), compared to 1.30 in B1, respectively 1.45 in B0. The highest protein content in the fish carcass was present in B2 (18.01%), compared to 17.01 in B0, respectively 17.60 in B1.
   The conclusion is that supplementation of the carp feed grown in the recirculating system with probiotics from yeast Sacharomices boulardii has positive results on the growth performance, the health and the survival rate of the carp, the best results being obtained with a supplement of 2.5% probiotics.

Key words: yeast, growth parameters, biochemical composition, Cyprinus carpio


EFECTUL SUPLIMENTĂRII HRANEI CU DROJDIA SACHAROMICES BOULARDII ASUPRA PARAMETRILOR DE CREŞTERE ŞI COMPOZIŢIEI BIOCHIMICE A CRAPULUI (CYPRINUS CARPIO)

Viorica Savin, N. Patriche, Elena Mocanu, Magdalena Tenciu, Marilena Lăcătuş, D. Popa, C. Savin

Rezumat
   Acest studiu are ca scop evaluarea efectului drojdiei Sacharomices Boulardii, asupra performanţei de creştere, a stării de sănătate şi a supravieţuirii crapului (Cyprinus carpio) crescut în sistem recirculant, prin analiza indicatorilor biotehnologici si biochimici. Experimentul a durat 30 de zile. Materialul biologic folosit în cadrul experimentului a fost reprezentat de crap (Cyprinus carpio). Un număr de 150 de peşti, cu greutatea în medie de aproximativ 100 grame, au fost distribuiţi în mod egal in 2 bazine experimentale si 1 bazin de control în sistemul recirculant. Drojdia a fost suplimentată prin hrană, intr-un furaj clasic cu o compozitie biochimică de 32% proteină şi 6% lipide, conform literaturii de specialitate (S.C. Aquasarb, 1998), in procent de 0,75% în B1, respectiv 2,5% în B2. In bazinul B0 , de control, a fost administrat un furaj clasic, fără adaos de drojdie. Parametrii de creştere şi compoziţia biochimică au fost determinaţi la începutul şi sfârşitul experimentului. Rezultatele au arătat că nu sunt diferenţe foarte mari în ceea ce priveste sporul individual de creştere între cele 3 bazine; totuşi, cea mai ridicată creştere a greutăţii (33,95 g) a fost obţinută în B2 comparativ cu cea mai scăzută (33,51 g) obţinută în B0. Rezultatele au arătat, de asemenea, că la sfârşitul experimentului rata de supravieţuire in B1 şi B2 a fost de 100 %, faţă de 96 % în bazinul de control B0 . O conversie mai bună a alimentelor (1.20) a fost obţinută în B2, comparativ cu 1.30 în B1, respectiv 1.45 în B0. Conţinutul cel mai mare de proteine din carcasa peştelui a fost prezent în B2 (18.01%), faţă de 17.01 în B0, respectiv 17.60 în B1. S-a ajuns la concluzia că suplimentarea hranei crapului crescut in sistem recirculant cu probiotice din drojdia Sacharomices boulardii are rezultate pozitive asupra performanţei de creştere, a stării de sănătate şi a supravieţuirii crapului, cele mai bune rezultate fiind obţinute cu o suplimentare de prebiotice în procent de 2.5%.

Cuvinte cheie: drojdie, parametrii de creştere, compoziţia biochimică, Cyprinus carpio