Ştefania Elida Jitariuc (Sava)

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE CHEMICAL COMPOSITION OF MEAT OBTAINED FROM KABIR POULTRY

Ştefania Elida Jitariuc (Sava), R.M. Radu-Rusu, Al. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Abstract
   The current consumer market requires poultry meat from other breeding systems than industrial ones, but also from other hybrids than the fast growing ones. The chemical analyzes related to this study were performed on samples taken from the pectoral, pulp and wing muscles, respectively, obtained from birds of both Kabir breeds, slaughtered at the age of 50 days. Meat harvested from the female breast area contained 0.1% more dry matter (24.03 vs. 23.93 g / 100 g) and 0.17% more lipids (1.03 vs. 0, 86 g / 100g) and that of males with 0.03% more protein (22.02 vs. 21.99 g / 100 g). For the musculature of the wings, in the females there were registered higher levels by 0.12% for the dry matter. (26.58 vs. 26.46 g / 100 g) and 0.19% for lipids (3.69 vs. 3.50 g / 100 g), but less than 0.05% for proteins (21, 89 vs. 21.94 g / 100 g). In the case of the whole leg, the samples taken from females had higher contents both in the dry matter (25.76 vs. 25.51 g / 100 g), as well as in proteins (20.16 vs. 20.11 g / 100 g) and lipids (4.45 vs. 4.28 g / 100 g). The final conclusion of the research was that the Kabir birds produce high quality meat from a chemical composition point of view.

Key words: Kabir hens, meat, chemical composition


COMPOZIŢIA CHIMICĂ A CĂRNII OBŢINUTE DE LA PĂSĂRI DIN RASA KABIR

Ştefania Elida Jitariuc (Sava), R.M. Radu-Rusu, Al. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Rezumat
   Actuala piaţă de consum solicită carne de pasăre provenită din alte sisteme de creştere decât cele industriale, dar şi de la alţi hibrizi decât cei cu creştere rapidă. Analizele chimice aferente acestui studiu au fost efectuate pe probe prelevate din musculatura pectorală, cea a pulpelor şi respectiv, a aripilor, obţinute de la păsări de ambele de rasă Kabir, sacrificate la vârsta de 50 zile. Carnea recoltată din zona pieptului de la femele a conţinut cu 0,1% mai multă substanţă uscată (24,03 vs. 23,93 g/100 g) şi cu 0,17% mai multe lipide (1,03 vs. 0,86 g/100g), iar cea de la masculi cu 0,03% mai multe proteine (22,02 vs. 21,99 g/100 g). Pentru musculatura aripilor, la femele au fost înregistrate niveluri mai mari cu 0,12% pentru S.U. (26,58 vs. 26,46 g/100 g) şi cu 0,19% pentru lipide (3,69 vs. 3,50 g/100 g), dar mai mici cu 0,05% pentru proteine (21,89 vs. 21,94 g/100 g). În cazul pulpelor, probele prelevate de la femele au avut conţinuturi mai mari atât în S.U. (25,76 vs. 25,51 g/100 g), cât şi în proteine (20,16 vs. 20,11 g/100 g) şi lipide (4,45 vs. 4,28 g/100 g). Concluzia finală a cercetărilor a fost aceea că păsările Kabir produc o carne de calitate superioară din punctul de vedere al compoziţiei chimice.

Cuvinte cheie: găini Kabir, carne, compoziţie chimică