I.M. Stanel

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECT OF A NATURAL OIL BLEND ON INTESTINAL MICROFLORA POPULATION IN LAYERS DIET

I.M. Stanel, Tatiana Dumitra Panaite, P.Al. Vlaicu, Cristina Tabuc, Cristina Soica

Abstract
   The feeding trial was conducted for 4 weeks on 48 Lohmann Brown layers (55 weeks) in order to evaluate the effect of a natural oil blend (OB) on intestinal microflora population. The trial was conducted in experimental halls with controlled microclimate (average temperature/total period 22.41±0.98°C; humidity 66.35±5.68%; ventilation/chick 0.50±0.24%; CO2 level 686.39±104.38 ppm) and 16h/day light regimen. The layers assigned to 2 groups (24 hens/group, 4 hens/cage) received a conventional diet with the same basal formulation (16.80% crude protein; 2760 kcal metabolizable energy). The new formulations diet for the experimental (OB) group differed from the conventional diet C, by replacing the vegetal oil with a OB (0.50%). The compose of the OB was 20% buckthorn oil, 20% sesame oil, 20% rosehip oil, 20% grape oil and 20% walnut oil. At the end of the trial, 6 layers/group were slaughtered and samples of caecal and intestinal contents were collected for bacteriological examination. The colony forming units (CFU) of Escherichia Coli and Staphylococcus spp. in the caecum content in OB group was significantly (P≤0.05) decreased (10.02 and 8.33 CFU) compared with C group (10.09 and 9.12 CFU). Same trend was observed in the intestinal content, Escherichia Coli and Staphylococcus spp. decreased significantly (P≤0.05) in OB group (5.39 CFU Escherichia Coli and 5.24 CFU Staphylococcus spp.) compared with C group (5.41 and 5.25CFU). Lactobacillus spp. the favourable bacteria in the caecum and intestine content, was increased significantly (P≤0.05) in OB group (10.96 and 6.17 CFU) compared with that in C group (10.53 and 6.09 CFU). Salmonella was absent in all cases.

Key words: oil blend, laying hens, intestinal microflora population, animal health


EFECTUL ADAOSULUI UNUI MIXT DE ULEI ÎN DIETA GĂINILOR OUĂTOARE ASUPRA POPULAŢIEI MICROFLOREI INTESTINALE

I.M. Stanel, Tatiana Dumitra Panaite, P.Al. Vlaicu, Cristina Tabuc, Cristina Soica

Rezumat
   Un studiu de 4 săptămâni a fost efectuat pe 48 de pasari Lohmann Brown (55 de săptămâni) pentru a evalua efectul unui amestec de ulei asupra populaţiei microflorei intestinale. Păsările au fost impartite in 2 loturi (24 găini / lot, 4 găini / cuşcă) unde au primit o dietă convenţională (16,80% proteină brută; 2760 kcal energie metabolizabilă). Noua formulă dietetică pentru lotul experimental (E) a diferit de cea convenţională C, prin înlocuirea uleiului vegetal cu un amestec de ulei (0,50%). Amestecul de ulei a fost compus din 20% ulei de cătină, 20% ulei de susan, 20% ulei de trandafir, 20% ulei de struguri şi 20% ulei de nucă. La sfârşitul studiului, 6 pasari/ lot au fost sacrificate şi s-au colectat probe de conţinut cecal şi intestinal pentru examenul bacteriologic. Unităţile care formează coloniile de Escherichia Coli şi Staphylococcus spp. în continutul cecal din lotul E a prezentat un număr semnificativ (P≤0.05) mai mic (10.02 şi 8.33) comparativ cu cel din lotul C (10.09 şi 9.12). Aceeaşi tendinţă a fost observată şi în conţinutul intestinului, unde Escherichia Coli şi Staphylococcus spp. din lotul E a prezentat un număr semnificativ (P≤0.05) mai mic (5.39 şi 5.24) comparativ cu cel din lotul C (5.41 şi 5.25). Lactobacillus spp. bacteriile favorabile din conţinutul cecal şi intestinal, au crescut semnificativ (P≤0,05) în lotul E (10,96 şi 6,17) în comparaţie cu cea din lotul C (10,53 şi 6,09). Salmonella a lipsit în toate cazurile.

Cuvinte cheie: oil blend, laying hens, intestinal microflora population, animal health