F.L. Criste

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE POTENTIAL OF WHITE LUPIN SEEDS (LUPINUS ALBUS L) FROM LOW-ALKALOID VARIETIES, AS A PROTEIN ALTERNATIVE SOURCE, IN THE DIETS OF LAYING HENS

F.L. Criste, D. Mierliţă, I.M. Pop, A. Teuşdea

Abstract
   This study assesses the effects of using lupine seeds from low-alkaloid varieties, as alternative protein source for laying hens feeding related the bioproduction performances and egg quality. A total number of 160 Tetra-SL LL commercial layers of 30 weeks of age were distributed in a randomized complete block design, of 4 treatments and 5 replicates of 8 layers per replica (n = 40 layers/treatment). Treatments consisted of 4 input levels (0, 15, 20 and 25% -% of the combined fodder composition) of white lupine seeds (cv. Amiga) for laying hens feeding. The results achieved suggest that white lupine modern varieties seeds can be included into laying hens’ diet in a ratio up to 20% of the combined fodder composition, as an efficient substitute for soybean meal proteins, without affecting the egg intensity and the quality of the eggs, the feed intake, feeding efficiency, it can decrease feed costs related to egg yield up to 4.2%. The input of lupine in laying hens feeding in a ratio up to 25% significantly reduces laying intensity, egg weight, egg shell mineral thickness and weight, and increases feed conversion ratio.

Key words: laying hen, lupine seed, performance, egg quality, yolk cholesterol


POTENŢIALUL BOABELOR DE LUPIN ALB (Lupinus albus L) DIN SOIURILE CU CONŢINUT SCĂZUT DE ALCALOIZI, CA SURSĂ ALTERNATIVĂ DE PROTEINE, ÎN HRANA GĂINILOR OUĂTOARE

F.L. Criste, D. Mierliţă, I.M. Pop, A. Teuşdea

Rezumat
   Acest studiu evaluează efectele utilizarii boabelor de lupin alb cu conţinut scăzut de alcaloizi, ca sursă alternativa de proteine în alimentatia găinilor ouătoare asupra performanţelor bioproductive si calitatii ouălor obtinute. Un număr total de 160 găini comerciale Tetra-SL LL in varsta de 30 saptamani au fost distribuite într-un design complet randomizat, cu patru tratamente şi cinci replicări a cate opt păsări pe replică (n=40 gaini/tratament). Tratamentele au constat din patru niveluri (0, 15, 20 şi 25% - % din structura nutretului combinat) de introducere a boabelor de lupin alb (cv. Amiga), in hrana gainilor ouatoare. Rezultatele obtinute sugerează ca boabele de lupin alb din soiurile moderne pot fi introduse in alimentatia gainilor ouatoare in proportie de pana la 20% in structura nutretului combinat, ca inlocuitor eficient al proteinelor provenite din sroturile de soia, fara a afecta intensitatea de ouat si calitatea ouălor, consumul de nutreturi si gradul de valorificare a hranei, insa poate reduce costurile cu furajele aferente productiei de ouă cu pana la 4.2%. Includerea lupinului in hrana gainilor ouatoare in proportie de 25% reduce semnificativ intensitatea de ouat, greutatea ouălor, greutatea şi grosimea cojii minerale a ouălor şi măreşte valoarea indicelui de conversie a hranei.

Cuvinte cheie: găini ouătoare, boabe de lupin, performanţe bioproductive, calitatea ouălor, colesterol din gălbenuş