E.C. Popescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING UDDER CONFORMATION ON NEW DAIRY SHEEP POPULATION FORMED BY CROSSING ŢIGAIE EWE WITH AWASSI RAMS

E.C. Popescu, Diana Popescu Cernei

Abstract
   Breeders have big problem with the absence of human resources from the sheep raising area, for that reason are more interested by machine milking in dairy sheep and implicitly for udder conformation and machine milk ability. The aim of this research is udder characterisation of Awassi Ro population formed in Romania by crossing of Tigaie ewe with Awassi rams. For udder conformation was evaluated ewe in the second day after lambs weaning for following traits: teat placement, teats angle in vertical plane, degree of udder suspension and udder depth using Nine-point linear scale for udder traits. The results show a good placement for teats in horizontally plane. With number of lactation increasing increase the number of asymmetric udders and pendulous udder cases. The marks for udder depth were between 4 and 8 points. The ewe with more than three lactations had before 6 points for udder depth

Key words: Awassi Ro, udder conformation, dairy sheep


CERCETĂRI PRIVIND CONFORMAŢIA UGERULUI LA OVINELE DE LAPTE DIN NOUA POPULAŢIE FORMATĂ PRIN ÎNCRUCIŞAREA OILOR ŢIGAIE CU BERBECI AWASSI

E.C. Popescu, Diana Popescu Cernei

Rezumat
   Crescătorii de ovine se confruntă din ce în ce mai mult cu lipsa personalului de aceea creste interesul pentru mulsul mecanic al ovinelor de lapte şi implicit pentru conformaţia şi abilităţile ugerului pentru mulsul mecanic. Aceasta lucrare are ca scop caracterizarea conformaţiei ugerului la populaţia Awassi Ro formată din încrucişarea oilor ţigaie cu berbeci Awassi. Pentru aprecierea conformaţiei ugerului s-a procedat la evaluarea oilor, a doua zi după înţărcare pentru următoarele caractere: poziţia mameloanelor, unghiul mameloanelor în plan vertical, gradul de suspensie al ugerului şi adâncimea ugerului cu ajutorul metodei de apreciere pentru însuşirile ugerului cu o scala de nouă puncte. Rezultatele aprecierii arată o bună poziţionare a mameloanelor în plan orizontal. Odată cu creşterea numărului lactaţilor creşte şi numărul de cazuri cu ugere asimetrice sau ugere lăsate. Notele pentru adâncimea ugerului au variat de la 4 la 8 puncte. Oile cu peste 3 lactaţii au avut note sub 6 pentru adâncimea ugerului.

Cuvinte cheie: Awassi Ro, conformatie uger, oi de lapte