Daniela Marin

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ROLE OF PROBIOTICS IN COUNTERACTING THE EFFECT OF USUAL FEED CONTAMINANTS IN SWINE

Daniela Marin, Gina Pistol, M. Gras, C. Rotar, Ionelia Taranu

Abstract
   The paper aims to investigate the potential of probiotics (a Lactobacillus polyculture-Lb) to counteract the effects of experimental co-contamination between E. coli, a common pathogenic bacterium in livestock farms responsible for post-weaning diarrhea in pigs and zearalenone, a Fusarium mycotoxin in order to achieve a nutritional strategy that reduces therapeutic interventions with antibiotics. For this purpose, growth performance, overall health status, immune response were assessed in 40 weaned piglets (10 piglets/group) distrusted in 4 groups: C- control, E1- E. coli+250ppb ZEA, E2- E. coli+250ppb ZEA+ Lb (product in development), E3- E. coli + 250ppb ZEA+ Lb (commercial product). Experimental groups received feed contaminated (E1, E2, E3) or not (C) with 250 ppb ZEA for the entire period of the trial (13 days). E coli was administered to E1, E2, E3 for 3 days at the beginning of the trial, followed by the administration of probiotic products for the rest of the period. Feeding piglets with co-contaminated feed had a tendency to decrease the body weight and feed consumption. No significant effect of the treatments was observed on the serum parameters. However, piglets from E2 group have a significant increase of IgA, IgM and IgG as compared with control, but no effect was observed on total antioxidant capacity or nitric oxide synthesis. In conclusion, the probiotic treatment can improve the immune status in piglets feed co-contaminated feed.

Key words: weaned piglets, zearalenone, E. coli, Lactobacillus


ROLUL PROBIOTICELOR ÎN CONTRACARAREA EFECTELOR CONTAMINANŢILOR FRECVENT ÎNTÂLNIŢI ÎN FURAJE

Daniela Marin, Gina Pistol, M. Gras, C. Rotar, Ionelia Taranu

Rezumat
   Lucrarea investigheaza rolul probioticelor (o policultura de Lactobacillus- Lb), pentru a contracara efectele de co-contaminare experimentală cu E. coli, o bacterie patogena responsabila de diareea post-înțărcare la porci și zearalenonă, o micotoxină produsa de Fusarium pentru a realiza o strategie nutrițională care reduce intervenția terapeutică cu antibiotice. În acest scop au fost evaluate performanța de creștere, starea generală de sănătate si răspunsul imun la 40 purcei înțărcați (10 purcei / grup) grupati în : C-controlul, E1- E. coli + 250ppb ZEA, E2 -E. coli + 250ppb ZEA + Lb (produs în curs de dezvoltare), E3-E, Coli + 250ppb ZEA + Lb (produs comercial). Grupurile experimentale au primit furaje contaminate (E1, E2, E3) sau nu (C) contaminate cu 250 ppb ZEA pentru întreaga perioadă a studiului (13 zile). E coli a fost administrata timp de 3 zile (E1, E2, E3) la începutul studiului, urmată de administrarea de probiotice pentru restul perioadei. Co-contaminarea furajului determina o reducere a greutatii corporalăe și consumului de furaje. Nu a fost observat nici un efect semnificativ al tratamentelor asupra parametrilor serici. Cu toate acestea, purceii din grupul E2 au avut o creștere semnificativă a IgA, IgM și IgG comparativ cu capacitatea antioxidantă totală sau sinteza oxidului de azot. În concluzie, tratamentul cu probiotice poate îmbunătăți statusul imunitar la purcei care consuma furaje contaminate cu E.coli si zearalenona.

Cuvinte cheie: purcei intarcati, zearalenona, E. coli, Lactobacillus