D.C. Roşca

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE INFLUENCE OF THE SLAUGHTER AGE ON THE HISTOLOGICAL PARTICULARITIES ON GRAY GUINEA FOWL (NUMIDA MELEAGRIS)

D.C. Roşca, Ştefania Elida Jitariuc (Sava), M.G. Usturoi, R.M. Radu-Rusu

Abstract
   Nowadays, more and more producers and processors around the world are concerned about ways in which they can make high quality food, in economic conditions. The aim of the research consists in studying elements related to the morphology and structural aspects of some muscles taken from the pectoral musculature of the guinea fowls males, traits that directly affect the trophic-biological properties of the poultry meat.
   In Pectoralis major muscle cells for the samples issued from the birds slaughtered at 77 days thickness varied between 38.21 µm and 60.33 µm, resulting an average diameter of 48.55±0.40 µm. The values for the next group of samples (84 days), ranged from 40.03 µm to 62.39 µm resulting an average of 51.18±0.38 µm. The 3rd of samples (91 days-slaughter), provided us an average of 53.88±0.43 µm, based on a minimum value of 42.93 µm and a maximum value of 68.55 µm. The bundle cross section area of the 1st order muscle showed us values of 56343.48±1658.49 μm2 on the samples collected on day 77, followed by a bit higher value of 59597.76±1638.76 μm2 on the samples colleted on day 84; the highest value was recorded on day 91, more precisely, 62911.75±1790.08 μm2.
   The histological findings suggest that the meat of Pectoralis major muscles from guinea fowls slaughtered at the age of 77 days had a better texture, with thinner cells and less connective tissue, therefore a better sensorial quality.

Key words: guinea fowl, density, muscles, pectoralis, myocites


INFLUENŢA VÂRSTEI DE SACRIFICARE ASUPRA PARTICULARITĂŢILOR HISTOLOGICE LA BIBILICA CENUŞIE (Numida Meleagris)

D.C. Roşca, Ştefania Elida Jitariuc (Sava), M.G. Usturoi, R.M. Radu-Rusu

Rezumat
   În zilele noastre, din ce în ce mai mulţi producători şi procesatori din întreaga lume sunt preocupaţi de modalităţile prin care pot prepara alimente de înaltă calitate, în condiţii economice. Scopul cercetării constă în studierea elementelor legate de morfologie şi aspecte structurale ale unor muşchi prelevaţi din musculatura pectorală a masculilor de bibilică, trăsături care afectează direct proprietăţile trofico-biologice ale cărnii de pasăre.
   În musculatura pieptului Pectoralis majore pentru probele prelevate de la păsările sacrificate la vârsta de 77 de zile grosimea fibrelor musculare a variat între 38,21 µm şi 60,33 µm, rezultând o medie de 48,55 ± 0,40 µm. Valorile pentru următorul grup (bibilici sacrificate la 84 de zile) au variat de la 40,03 um la 62,39 µm, rezultândo medie 51,18 ± 0,38 µm. Cel de-al 3-lea set de probe (bibilici sacrificate la 91 zile) ne-a furnizat o medie de 53,88 ± 0,43 µm, bazată pe o valoare minimă de 42,93 µm şi o valoare maximă de 68,55 µm. Zona de secţiune transversală a fasciculelor de ordinul 1 ne-a indicat valori de 56343,48 ± 1658,49 μm2 pe probele prelevate în ziua 77, urmată de o valoare puţin mai mare de 59597,76 ± 1638,76 μm2 pe probele colectate în ziua 84; cea mai mare valoare a fost înregistrată în ziua 91, mai exact, 62911,75 ± 1790,08 μm2.
   Cercetările histologice sugerează că musculatura pieptului de la bibilicile sacrificate la 77 de ani au prezentat o textură mai bună, mai puţin ţesut conjunctiv, deci o calitate senzorială mai bună.

Cuvinte cheie: bibilica, densitate, musculatura, pectoral, miocite