D.M. Lăpuşneanu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


DRAWING UP A TOOL (CHECKLIST) TO EVALUATE POTENTIAL HAZARDS IN COMPOUND FEED PRODUCING

D.M. Lăpuşneanu, I.M. Pop

Abstract
   Potential hazard is a biological, physical or chemical agent, present in animal feed or food, with the potential to cause a negative effect on human and animal health. The aim of the paper is to create a synoptic observation sheet, in the form of a checklist, in which we present the three potential hazard categories (physical, chemical and biological) associated with the production of compound feeds and the raw materials used in their production. Methodologically, the information obtained following the study of the Community and national legislative norms in the field of food and feed safety was processed, analyzed and synthesized. The obtained results are transposed into a synoptic observation sheet in the form of a checklist. The checklist has applicability in the units producing compound feeds and allows an overview on the three categories of potential hazards being structured on two general sections: the first section presents the aspects identified in the legislation, and the second section the aspects to be followed during the visits made in the compound feed production units. Community and national legislation regulated the maximum permitted levels of undesirable substances for the compound feed intended for different species of animals, but also for the raw materials used in their production. As a result of the study carried out, the checklist created allows to follow the aspects required by the legislation and the aspects identified in the compound feed units, facilitating the opportunity of preventive and corrective interventions.

Key words: compound feed, food safety, hazard, checklist, legislation


ELABORAREA UNUI INSTRUMENT (CHECKLIST) PENTRU EVALUAREA PERICOLELOR POTENŢIALE ÎN DOMENIUL PRODUCERII NUTREŢURILOR COMBINATE

D.M. Lăpuşneanu, I.M. Pop

Rezumat
   Pericolul potenţial reprezintă un agent biologic, fizic sau chimic, prezent în hrana animalelor sau în produsele alimentare, cu potenţial de a determina un efect negativ asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor. Lucrarea are ca scop realizarea unei fişe de observaţie sinoptice, sub forma unui checklist, în care să prezentăm cele trei categorii de pericole potenţiale (fizice, chimice şi biologice) asociate producţiei de nutreţuri combinate şi materiilor prime folosite la producerea acestora. Metodologic, au fost prelucrate, analizate şi sintetizate informaţiile obţinute în urma studierii normelor legislative comunitare şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor şi a hranei pentru animale. Rezultatele obţinute sunt transpuse într-o fişă de observaţie sinoptică sub forma unui checklist. Checklist-ul are aplicabilitate în unităţile producătoare de nutreţuri combinate şi permite o vizualizare generală asupra celor trei categorii de pericole potenţiale fiind structurat pe două secţiuni generale: prima secţiune prezintă aspectele identificate în legislaţie, iar a doua secţiune aspectele care trebuie urmărite în cadrul vizitelor desfăşurate în unităţile producătoare de nutreţuri combinate. Legislaţia comunitară şi naţională a reglementat nivelurile maxime admise de substanţe nedorite pentru nutreţurile combinate destinate diferitelor specii de animale, dar şi pentru materiile prime folosite la producerea acestora. Ca urmare a studiului efectuat, checklist-ul realizat permite urmărirea aspectelor impuse de legislaţie şi a aspectelor identificate în cadrul fabricilor de nutreţuri combinate, facilitând oportunitatea intervenţiilor preventive şi corective

Cuvinte cheie: nutreţuri combinate, siguranţa alimentelor, pericole, checklist, legislaţie