C. Leonte

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ASPECTS ON THE CONSTRUCTIVE AND INTERNAL ORGANIZATION SOLUTIONS FOR THE TRANSFORMATION OF A PIG GROWING HOUSE IN BEEF CATTLE GROWING HOUSE

C. Leonte, Doina Leonte

Abstract
   The present work highlights some aspects regarding the possibilities of transforming some shelters from pig farms, built before 1990, into spaces for the exploitation of beef cattle.
   Cattle capitalize on agricultural by-products and waste (straws, cheeses, chickens, chickpeas, beets and beet noodles, pork in the processing industry, bran, mackerel) which they transform into essential foods for human food.
   Cattle provide the raw material needed for the milk and meat industry. Meat and delivered products are important sources of energy, proteins, minerals, vitamins, essential amino acids, necessary for the proper functioning of human physiological mechanisms and for maintaining health.
   The hall for raising pigs has a structure of reinforced concrete, the foundations are glass type, with pillars embedded in these foundations, supporting at the top end beams of the roof.
   In the first compartmentalization version (V1), 16 cows / storage can be accommodated ensuring a total area of 162 m2 and 10.12 m2 / cow. In total, the 9 compartments can accommodate 144 cows.
   For the calves there are 25 compartments with a total area of 337.5 m2 and 2.25 m2 / calf. There are also two compartments for calving on the ends of the shelter with 13.5 m² / compartment.
   This variant provides an external feed lane for cows with a width of 3.5 m and an inner feed lane for calves with a width of 3 m.
   In the second compartmentalization version, 108 cows can be accommodated, ensuring a total area of 1150.2 m2 and 10.65 m2 / cow.
   The calves can be accommodated in the 18 storage boxes resulting from the compartmentation with a total area of 575.1 m2, resulting in 5.32 m2 / calf.
   The forage in this variant can be made from a central alley with a width of 3.8 m.

Key words: beef, pig shelters, interior design, beef cattle


ASPECTE PRIVIND SOLUŢIILE CONSTRUCTIVE ŞI DE ORGANIZARE INTERIOARĂ PENTRU TRANSFORMAREA UNUI ADĂPOST DE CREŞTERE A SUINELOR, ÎNTR-UN ADĂPOST DE TAURINE PENTRU CARNE

C. Leonte, Doina Leonte

Rezumat
   În lucrarea de faţă se evidenţiază unele aspecte cu privire la posibilităţile de transformare a unor adăposturi din fermele de suine, construite înainte de anul 1990, în spaţii pentru exploatarea taurinelor pentru carne.
   Bovinele valorifică subprodusele şi deşeurile din agricultură, (paie, pleavă, coceni, ciocălăi, colete şi tăiţei de sfeclă, borhoturi din industria prelucrătoare, tărâţe, şroturi) pe care le transform în alimente de primă necesitate pentru hrana omului.
   Bovinele furnizează materia primă necesară industriei laptelui şi a cărnii. Carnea şi produsele livrate reprezintă surse importante de energie, proteine, minerale, vitamine, aminoacizi esenţiali, necesare pentru buna funcţionare a mecanismelor fiziologice umane şi pentru păstrarea sănătăţii.
   Hala pentru creşterea suinelor, are o structură de rezistenţă din beton armat, fundaţiile sunt de tip pahar, cu stâlpii încastraţi în aceste fundaţii, susţinând la capătul superior grinzile acoperişului.
   În prima variantă de compartimentare (V1), se pot caza 16 vaci / boxă asigurându – se o suprafaţă totală de 162 m2 şi 10,12m2 / vacă. În total în cele 9 boxe pentru vaci se pot caza 144 vaci.
   Pentru viţei rezultă 25 de boxe cu o suprafaţă totală de 337,5 m2 şi 2,25 m2/viţel. Se pot compartimenta şi două boxe de fătare pe capetele adăpostului cu 13,5 m2 / boxă.
   Această variantă asigură o alee de furajare exterioară pentru vaci cu lăţimea de 3,5 m şi o alee interioară de furajare pentru viţei cu o lăţime de 3m.
   În varianta a doua de compartimentare se pot caza 108 vaci, asigurându – se o suprafaţă totală de 1150,2 m2 şi 10,65 m2 / vacă.
   Viţeii se pot caza în cele 18 boxe rezultate în urma compartimentării cu o suprafaţă totală de 575,1 m2, rezultând 5,32 m2/viţel.
   Furajarea în această variantă se poate face de pe o alee centrală cu o lăţime de 3,8 m.

Cuvinte cheie: carne de bovine, adăposturi suine, amenajare interioară, taurine de carne