Al.A. Casapu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH REGARDING THE EVOLUTION OF LIVESTOCK AND QUALITY OF PIG CARCASSES IN ROMANIA

Al.A. Casapu, Cristina Petronela Cazacu, P.R. Arsinte, C.E. Nistor, G.V. Hoha, B. Păsărin

Abstract
   This study is conducted for the period 2014 - 2018 with the purpose of monitoring the quantity and quality of the swine carcases that are classified with SEUROP system in Romania. For determining the thickness of the Longissimus dorsis and the thickness of the dorsal fat there were used the equipments OptiGrade–Pro, Fat-O-Meat'er and Ruler. The data regarding the swine livestock evolution, abatorizations and classifications performed Romania came from the reports of the Commission of Carcass Classification transmitet towards European Commission. Through the study it was found, for the year 2018, that the swine livestock decreased by over 500,000 heads. This decrease of the livestock is placed on the base of the occurrence and spread of African swine fever in most counties of the country. The study also highlighted some constant factors of the 5 years such as: increase of the average carcass weight from 80.6 to 84.2 kg and the quantity of lean meat in the carcass from 47.2 to 49.56 kg.

Key words: carcasses, livestock, quality, SEUROP, swine


CERCETĂRI PRIVIND EVOLUŢIA EFECTIVELOR ŞI A CALITĂŢII CARCASELOR DE SUINE DIN ROMÂNIA

Al.A. Casapu, Cristina Petronela Cazacu, P.R. Arsinte, C.E. Nistor, G.V. Hoha, B. Păsărin

Rezumat
   Studiul este realizat pentru perioada anilor 2014–2018 şi are ca scop monitorizarea cantitativă şi calitativă a carcaselor de suine clasificate în sistemul SEUROP în România. Pentru determinarea grosimii muşchiului Longissimus dorsis şi a grosimii slăninii dorsale au fost utilizate echipamentele OptiGrade–Pro, Fat-O-Meat'er şi Rigla. Datele privind evoluţia efectivului de suine, abatorizările şi clasificările realizate în România provin din raportările Comisiei de Clasificare a Carcaselor efectuate către Comisia Europeană. În cadrul studiului s-a constatat, pentru anul 2018, faptul că efectivul suinelor s-a diminuat cu peste 500.000 de capete. Această diminuare a efectivului poate fi pusă pe seama apariţiei şi extinderii Pestei porcine africane în majoritatea judeţelor ţării. Studiul efectuat a mai scos în evidenţă câţiva factori constanţi în cei 5 ani precum: creşterea greutăţii medii a carcasei de la 80,6 la 84,2 kg şi a cantităţii de carne în carcasă de la 47,2 la 49,56 kg.

Cuvinte cheie: carcase, calitate, efective, SEUROP, suine