Ludmila Tarasenko

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


SEASONAL VARIATIONS IN THE BIOCHEMICAL COMPOSITION OF RABBIT MEAT

Ludmila Tarasenko, Olha Piven, Maria Khimich

Abstract
   The results of monitoring of seasonal variations in biochemical composition of rabbit meat, which is implemented on agrofood markets of Odessa region are given in the article.
   It is established that the rabbit meat which is implemented on spring-summer period is characterized by more pronounced dietary properties. In particular, by 5.6 % less than in the autumn-winter period by the content of proteins, by 36 % lower fat content and by 9.1 % lower ash content. Accordingly the moisture content in it is higher by 5.8 %. In autumn-winter period the rabbit meat which implemented on agrofood markets of Odessa is characterized by higher fat content – 8.6±0.5 %, protein content 17.8±0.5 %, water – 72.5±0.3, ash – 1.1±0.5 %.

Key words: ash, biochemical composition, fats, proteins, rabbit meat


VARIAŢIILE SEZONIERE ÎN COMPOZIŢIA BIOCHIMICĂ A CĂRNII DE IEPURE

Ludmila Tarasenko, Olha Piven, Maria Khimich

Rezumat
   Rezultatele monitorizării variaţiilor sezoniere în compoziţia biochimică a cărnii de iepure, care a fost efectuată în pieţele agroalimentare din regiunea Odessa, sunt prezentate în lucrarea de faţă.
   S-a stabilit că în perioada de primăvară-vară carnea de iepure este caracterizată de proprietăţi dietetice mai pronunţate. Având astfel cu 5,6% mai puţine proteine decât în perioada de toamnă-iarnă, cu 36% mai puţin conţinut în grăsimi şi cu 9,1% mai puţin conţinut de cenuşă. În concordanţă conţinutul de apă este mai mare cu 5,8%. În perioda toamnă-iarnă carnea de iepure din pieţele agroalimentare din Odessa este caracterizată de un conţinut mai mare de grăsimi – 8,6±0,5%, de un conţinut în proteine de 17,8±0,5%, apă – 72,5±0,3%, cenuşă – 1,1±0,5%.

Cuvinte cheie: cenuşă, compoziţie biochimică, grăsimi, proteine, carne de iepure