S. Manav

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE GENERAL VIEW OF BUFFALO BREEDING IN AYDIN PROVINCE IN TURKEY

S. Manav, M. Yılmaz, A. Çağlı, A. Koç

Abstract
    According to FAO statistics (United Nations Food and Agriculture Organization) buffalo number has doubled globally in the latest half century. However, the same statistics reveal that the buffalo number has declined tragically to 142.000 heads in 2016 while 1.140.000 buffalos existed in 1961 in Turkey. In this study, a survey, which was conducted in buffalo breeding farmers in the Aydin Province situated in Aegean Region in Turkey, was evaluated with its results in order to determine the general state of buffalo breeding in the region. According to the survey results, it was realized that 75% of the buffalo breeding farmers have been doing this business as family breeding traditionally, 53.85 % of them as the main source of income and the rest as supplementary. The average animal number per farm is 12 heads, and the maximum number is 28 heads. Average daily milk yield of buffalos is 5-6 liters. One kg buffalo cream is produced from 5.5- 6 liters milk. The general target of buffalo breeding is to produce buffalo cream. In producing buffalo cream, traditional methods are used. The average price of a kilo of buffalo cream is about 10.9-12.13 Euros. The numbers of buffalos and buffalo breeding have been decreasing in Aydin Province day by day, as well as in Turkey. At the end of this study, it was determined that the main source of income in the farms doing buffalo breeding for long years had been the buffalo cream. The only markets of this buffalo cream were seen to be the few Turkish pizza restaurants in the environment.

Key words: Buffalo, breeding, cream, milk


CONSIDERAŢII GENERALE CU PRIVIRE LA CREŞTEREA BIVOLIŢELOR ÎN TURCIA ŞI ÎN PROVINCIA AYDIN

S. Manav, M. Yılmaz, A. Çağlı, A. Koç

Rezumat
    În conformitate cu statisticile FAO (Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite) numărul de bivoli, la nivel global, s-a dublat în ultima jumătate de secol. Cu toate acestea, aceleaşi statistici arată că numărul de bivoli a scăzut dramatic în Turcia, ajungând la 142.000 capete în 2016 în timp ce în 1961 existau 1.140.000 de bivoli. În cadrul acestei cercetări, a fost realizat un studiu cu privire la fermele pentru creşterea bivoliţelor din provincia Aydin situată în regiunea Mării Egee a Turciei, având drept scop evaluarea creşterii bivoliţelor în acestă regiune. În conformitate cu rezultatele studiului s-a constatat că în 75% din cazuri se practică această activitate ca şi ferme tradiţionale pentru creşterea bivoliţelor, dintre acestea 53,85% practică această activitate ca şi sursă principală de venit iar restul ca şi activitate suplimentară. Numărul mediu de animale pe fermă este de 12 capete şi numărul maxim este de 28 de capete. Producţia medie zilnică de lapte de bivoliţă este de 5-6 litri. Un kilogram de smântână de bivoliţă este obţinut din 5,5-6 litri de lapte. Scopul principal al crescătorilor de bivoliţe este producerea de smântână de bivoliţă. În obţinerea acesteia sunt folosite metode tradiţionale. Preţul mediu al unui kilogram de smântână de bivoliţă este de aproximativ 10,9-12,13 euro. Numărul bivolilor şi a fermelor pentru creşterea acestora a scăzut pe zi de trece în provincia Aydin, ca de altfel în toată Turcia. În finalul acestui studiu s-a constatat că sursa principală de venit a fermelor care cresc bivoliţe de mulţi ani o constituie smântâna de bivoliţă. Piaţa de desfacere pentru aceasta este reprezentată de restaurantele care vând pizza turcească şi care în zonă sunt într-un număr redus. Deci în final, putem afirma că sustenabilitatea fermelor de bivoliţe depinde de restaurantele care vând pizza turcească.

Cuvinte cheie: bivoliţe, creştere, smântână, lapte