P.Al. Vlaicu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


EFFECT OF THE DIETARY OREGANO (ORIGANUM VULGARE L.) POWDER AND OIL ON THE PERFORMANCE, CARCASS AND ORGANS DEVELOPMENT OF BROILERS REARED UNDER HEAT STRESS (32°C)

P.Al. Vlaicu, Tatiana Dumitra Panaite, Margareta Olteanu, Raluca Paula Turcu, Mihaela Saracila, Rodica Diana Criste

Abstract
    An experiment on COBB 500 broiler chicks, reared under heat stress, evaluated the effect of the oregano (Origanum vulgare L.) powder and oil, on broiler performance, carcass and organ development. The study used 80, 1 day-old Cobb 500 chicks, weighed individually and housed in an experimental hall with 32°C constant temperature, humidity 36% and 23 h light regimen. During the starter stage (1-14 days), all chicks received a conventional diet formulation with corn and soybean meal as basic ingredients. During the growth stage (14-42 days), when the actual feeding trial started, the chicks were weighed, assigned to four groups (C, C1, E1, E2). Compared to the conventional diet C (with monensin in the premix for the grower phase), diet formulation C1 didn’t include monensin in the premix. The diet formulations for the experimental groups were similar with formulation C1 but differed from it by the addition of 0.01% oregano oil (E1), or 0.005% oregano oil plus 1% oregano powder (E2). The chicks had free access to the water and feed. Throughout the experimental period from 14 to 42 days, body weight gain was recorded weekly and feed intake was recorded daily. At the end of the feeding trial, 5 chicks from each group were slaughtered in order to make measurements of the relative weight of carcass cuts and internal organs of broilers.

Key words: broilers, heat stress, oregano oil and powder, performance, carcass


EFECTUL PULBERII ŞI ULEIULUI DE OREGANO DIN RAŢII (ORIGANUM VULGARE L.) ASUPRA PERFORMANŢELOR, DEZVOLTĂRII CARCASEI ŞI A ORGANELOR PUILOR DE CARNE CRESCUŢI ÎN STRES TERMIC RIDICAT (32°C)

P.Al. Vlaicu, Tatiana Dumitra Panaite, Margareta Olteanu, Raluca Paula Turcu, Mihaela Saracila, Rodica Diana Criste

Rezumat
    Într-un experiment desfăşurat pe pui din hibridul COBB 500, crescuţi în stres termic ridicat, a fost testat efectul pulberii şi uleiului de oregano (Origanum vulgare L.), asupra parametrilor productivi, dezvoltarea carcasei şi a organelor. Studiul a utilizat 80 de puii din hibridul Cobb 500 în vârstă de o zi, cântăraţi individual şi cazaţi într-o hală experimentală cu o temperatură constantă de 32°C, umiditate de 36% şi o schemă de lumină de 23 ore. In faza starter (1-14 zile), toţi puii au fost hrăniţi cu o dietă convenţională având ca ingrediente de bază porumb şi soia. În timpul fazei de creştere (14-42 zile), când a început procesul efectiv de hrănire, puii au fost cântăriţi şi împărţiţi în patru loturi (C, C1, E1, E2). Comparativ cu dieta convenţională C (cu monensin în premix pentru faza de creştere), dieta lotului C1 nu a avut inclus monensin in premix. Dieta pentru loturile experimentale a fost similară cu cea a lotului C1, diferenţa făcându-se prin adăugarea a 0,10% ulei de oregano (E1) respectiv 0,005% ulei de oregano plus 1% pulbere de oregano (E2). Apa şi furajul au fost administrate ad libitum. Pe parcursul perioadei experimentale de la 14 la 42 de zile, sporul total a fost înregistrat săptămânal, iar consumul de furaj a fost înregistrat zilnic. La finalul experimentului, au fost sacrificaţi câte 5 pui din fiecare lot, pentru a se efectua măsurători asupra parametrilor de dezvoltare a carcasei şi a organelor interne.

Cuvinte cheie: broiler, stres termic, pulbere şi ulei de oregano, performanţe carcasa