M.G. Usturoi

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES REGARDING QUALTITY OF POWDER MILK

M.G. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, Al. Usturoi, B.V. Avarvarei

Abstract
    Powder milk is more and more utilised in food industry due to the fact that have the same nutritive value like whole milk, but the shelf life time is much longer, is almost free from microbiological point of view and present an easy way for storage/utilization. The aim of the research was to evaluate the quality of two assortments of autochthonous powder milk (whole-26% fat and skimmed-1.5% fat) by analyzing some physical-chemical indicators (acidity, solubility, as well as content in water, dry matter, fats and proteins) and microbiological (total number of germs), in according with the standard methods. Determinations showed that majority of quality indicators were between normal limits, for both categories of powder milk. For example, water content was lower with 0.66% (whole milk) and with 0.16% (skimmed milk) face to product standard, acidity was between the limits imposed by the producer and microbial charge was around 9.5 times lower than the maximum admissible value. The only problems were observed for products’ fat content (higher with 0.14-0.23% than the admissible maximum) and respectively for solubility (lower with 1.73-1.89% than the minimum indicated by standards) due, probably, to some errors during processing. The conclusion of the study was that analysed powder milk had suitable qualitative features, inclusive under microbiological aspect, fact which allows its utilisation, without any restrictions, in human nutrition.

Key words: nutrition, powder milk, standard, quality, safety


STUDII PRIVITOARE LA CALITATEA LAPTELUI PRAF

M.G. Usturoi, Roxana Nicoleta Raţu, Al. Usturoi, B.V. Avarvarei

Rezumat
    Laptele praf se foloseşte tot mai mult în industria alimentară, datorită faptului că are aceeaşi valoare nutritivă ca şi laptele integral, numai că are un termen de valabilitate mult mai mare, este aproape indemn din punct de vedere microbiologic şi prezintă o mare uşurinţă la depozitare/folosire. Scopul cercetărilor a fost acela de evaluare a calităţii a două tipuri de lapte praf autohton (integral-26% grăsime şi degresat-1,5% grăsime) prin prisma unor indicatori fizico-chimici (aciditate, solubilitate, precum şi conţinut în apă, substanţă uscată, grăsimi şi proteine) şi microbiologici (număr total de germeni), conform metodologiilor agreate. Determinările au evidenţiat că majoritatea indicatorilor de calitate s-au încadrat în parametrii normalităţii, la ambele categorii de lapte praf. Aşa de exemplu, conţinutul de apă a fost mai mic cu 0,66% (lapte integral) şi cu 0,16% (lapte degresat) decât standardul de produs, aciditatea s-a situat în intervalul recomandat de producător, iar încărcătura microbiană a fost de cca.9,5 ori mai mică decât maxima acceptată. Singurele probleme au fost constatate la conţinutul în grăsime al produsului (mai mare cu 0,14-0,23% decât maxima acceptată) şi respectiv, la solubilitate (mai mică cu 1,73-1,89% decât minima indicată de standard) datorate, probabil, unor erori din timpul procesului de fabricaţie. Concluzia studiului a fost aceea că laptele praf analizat prezintă însuşiri calitative corespunzătoare, inclusiv sub aspect microbiologic, drept pentru care poate fi utilizat fără probleme în alimentaţia umană.

Cuvinte cheie: alimentaţie, lapte praf, standard, calitate, siguranţă