Gratziela Victoria Bahaciu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


USING OF LAVENDER EXTRACTS AND PLANTS IN VEGETABLE OILS AND CONFECTIONERY PRODUCTS

Gratziela Victoria Bahaciu, Şt. Alixandru, Carmen Georgeta Nicolae, Nela Dragomir

Abstract
    The present paper was focused on the investigation of using lavender, essential oil or plant, as a flavouring for sunflower and olive oils on one hand and on its use in a special innovative cake on the other hand. The sensory evaluation of the vegetable oils was made using sensorial analysis and it was concluded that in the case of sunflower oil, the flavour was better when using essential oil lavender extract; in case of olive oil, there was an incongruity of tastes and aroma (both of them being too strong). The cake analysis was done by a special jury during a student contest and received 34,6 points of 40 maximum and obtaining the second place.

Key words: confectionery, essential oils, lavender extract


UTILIZAREA LAVANDEI CA PLANTĂ SAU EXTRACT ÎN AROMATIZAREA ULEIURILOR VEGETALE ŞI A PRODUSELOR DE COFETĂRIE

Gratziela Victoria Bahaciu, Şt. Alixandru, Carmen Georgeta Nicolae, Nela Dragomir

Rezumat
    Lucrarea de faţă şi-a propus să investigheze utilizarea lavandei (sub formă de ulei volatil sau plantă) ca aromatizant pentru uleiurile de floarea soarelui şi a celui de măsline. Pe de altă parte, extractul de ulei volatil de lavandă a fost introdus într-o reţetă inovativă de prăjitură. Evaluarea efectului produs de lavadă asupra uleiurilor de floarea soarelui şi măsline a fost făcută utilizând analiza senzorială şi s-a constatat că utilizarea extractului de ulei esenţial de lavadă a avut un impact mai bun asupra aromei uleiului de floarea soarelui, însă în cazul uleiului de măsline s-a observat o incompatibilitate a aromelor, ambele fiind foarte puternice. Analiza prăjiturii a fost făcută de un juriu calificat, în cadrul unui concurs studenţesc primind 34,6 puncte dintr-un total maxim de 40 posibile şi premiul al doilea al categoriei produse inovative din cadrul unui concurs studenţesc organizat în cadrul Facultăţii de Zootehnie, Universitatea de ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Cuvinte cheie: analiză senzorială, aromă, lavandă, prăjitură, uleiuri esenţiale