D. Costăchescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


GROWTH PERFORMANCE OF YOUNG QUAILS EXPLOITED FOR MEAT

D. Costăchescu, P.C. Boişteanu, G. Hoha

Abstract
    The research was carried on a population of Faraon quail, raised in a private farm. The following parameters were followed: incubation and hatching, chicken body weight development, feed consumption during the growing season, adult performance over the exploitation period, and sacrificeing results for the youth.
    Individual gain during growth varied by age, being between 1-10 days 38.5g and during the 1-56 days 258.4g. Consumption of feed for the whole analyzed period was 2492.5g and individually of 614.35g. The average weight of adult quail averaged 338.5g and males of 314.3g.
    At the sacrifice of the youth for meat, at nine weeks, the performance differed by gender, so slaughter yield in females was 80.5% and 72.01% in males. On the anatomy of the breast and thigh prevailed that represented in percentage between 32.5 to 47.2% of the housing.

Key words: quails, hatching, breeding, slaughter, consumption


PERFORMANŢELE DE CREŞTERE ALE TINERETULUI DE PREPELIŢĂ EXPLOATATE PENTRU CARNE

D. Costăchescu, P.C. Boişteanu, G. Hoha

Rezumat
    Cercetările au fost efectuate pe o populaţie de prepeliţe din linia Faraon, crescute într-o crescătorie particulară. Au fost urmăriţi parametrii: dinamica greutăţii corporale a puilor, consumul de furaje pe perioada de creştere şi rezultatele privind sacrificarea tineretului.
    Sporul individual pe perioada de creştere a oscilat funcţie de vârstă, fiind între 1-10 zile de 38,5g, iar pe perioada de 1-56 zile de 258,4g. Consumul de furaje, pe întreaga perioadă analizată a fost de 2492,5g, iar individual de 614,35g.Greutatea medie a prepeliţelor adulte a avut o medie de 338,5g, iar a masculilor de 314,3g.
    La sacrificarea tineretului pentru carne, la nouă săptămâni, performanţele au fost diferite în funcţie de sex,astfel randamentul la sacrificare la femele a fost de 80,5% şi de 72,01% la masculi. Pe părţi anatomice a predominat pieptul şi pulpele ce au reprezentat în procente valori între 32,5-47,2% din carcasă.

Cuvinte cheie: prepeliţe, incubaţie, creştere, sacrificare, consum