D.C. Roşca

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE MEAT YIELD OF GREY GUINEA FOWL (NUMIDA MELEAGRIS)

D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Abstract
    Intensive rearing of Guinea fowl has great development perspectives, due to consumers’ increasing demand the meat and eggs yielded by this species, as well as to their high valuable biological features.
    The goal of the paper was to assess the quantitative meat production, on a biological material group of 50 heads of Guinea fowl, procured from a local breeder. Certain traits were investigated: live weight, fresh and refrigerated carcass weight, dressed yield on fresh and maturated carcass and, finally, the proportion of cut parts in whole carcass formation. These parameters have been assessed in accordance with the recognized poultry science methodology. The data was statistically analyzed using ANOVA (Analysis of variance). By the end of the experiment, the fowl body weight was measured within the 1645.76g – 2250.32g limits. Dressed yield, calculated on refrigerated carcass basis was 5.38% lower than the one calculated right after slaughtering (fresh carcass). Concerning the carcass cut parts proportion, the best results were noticed in the female individuals for breast (28.44%) and thighs (14.09%), while the males provided better developed shanks (12.08%), wings (12.27%), back (27.51%), head (5.12 %) and feet (3.23%).
    Rearing of Guinea fowl could become a reliable business if modern technology and high quality biological material are used together, knowing that the meat yielded by this species is more and more demanded throughout the world.

Key words: Guinea fowl, dressed yield, cut parts


CERCETĂRI PRIVITOARE LA PRODUCŢIA CANTITATIVĂ DE CARNE DE BIBILICĂ CENUŞIE (NUMIDA MELEAGRIS)

D.C. Roşca, M.G. Usturoi

Rezumat
    Creşterea bibilicilor în sistem intensiv are largi perspective de dezvoltare, ca urmare a cererii tot mai ridicate a consumatorilor pentru carnea şi ouăle obţinute de la această specie, dar şi pentru însuşirile biologice foarte valoroase.
    În prezenta lucrare ne-am propus să analizăm producţia cantitativă de carne obţinută în urma sacrificării unui lot de 50 bibilici cenuşii, achiziţionate de la un producător local. Am studiat greutatea în viu, greutatea carcasei la cald şi la rece, randamentul la sacrificare la cald şi la rece şi ponderea porţiunilor tranşate în alcătuirea carcasei, în conformitate cu metodologia din cercetarea avicolă. Datele au fost prelucrate statistic utilizând metoda ANOVA (Analysis of variance). La finalul experienţei, masa corporală a bibilicilor era cuprinsă în intervalul 1645,76g - 2250,32g. Randamentul la sacrificare pe carcasa refrigerată era cu 5,38% mai mic decât randamentul imediat după sacrificare. Pentru participarea porţiunilor tranşate în alcătuirea carcasei, în cazul femelelor s-au înregistrat cele mai bune valori la cântărirea pieptului (28,44%) şi în cazul pulpelor superioare (14,09%). Masculii au avut valori mai mari în cazul pulpelor inferioare (12,08%), spinării (27,51%), aripilor (12,27%), capului (5,12 %) şi ghearelor (3,23%).
    Creşterea bibilicilor poate fi o afacere profitabilă în condiţiile folosirii de tehnologii moderne, dar şi a unui material biologic de bună calitate. Carnea aceastei specie este tot mai căutată în întreaga lume.

Cuvinte cheie: bibilică, randament, porţiuni tranşate