Cristina Lazăr

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


IDENTIFICATION OF MILK COMPOSITION AND PROTEINS POLYMORPHISM CORRELATED WITH CHEESE QUALITY, TO SELECT THE BEST CARPATINA GOATS

Cristina Lazăr, Rodica Pelmus, Elena Ghiţă, M.C. Rotar

Abstract
    The purpose of this study was to identify the proteins polymorphism in Carpatina goat in order to select the best individuals which exhibit the most increased polymorphism for αs1-caseins. Milk composition was analysed for fat (5.08%) and protein (4.14%). Protein percentage didn’t display high variability and ranged between 4.82% and 3.22%. SDS-PAGE analysis revealed, after electrophoresis, five protein fractions in milk samples: αs1, β, k-CN, and β-LG, and α-LA. Different expressions of the same type of protein fraction were discovered by densitometry analysis for each investigated goat. The casein group, composed by three fractions α s1-, β- and k-casein (17.5%, 48.8%, 10.9%), shows in fact that they are 77.2% of the total milk protein and 22.8% are albumins, similar with other studies for goats. Three levels of expression were recorded for each milk protein in every milk sample: 19.04% of the goats manifested strong expression for α s1-CN and medium and low expression for 57.15% and 23.81% of it. In case of the β-LG, strong expression level was found for 38.09% of the goats and medium and low expression level for 47.62% and 14.09%, respectively. Further investigations will be necessary to confirm the results by PCR-RFLP analysis to identify Carpatina goat caseins polymorphism with the genetic variants for each protein locus. This will allow keeping for reproduction the most suitable animals with strong genetic expression and high content in caseins very well correlated with milk quality and quantity.

Key words: Carpatina, dairy goats, milk composition, milk proteins polymorphism


IDENTIFICAREA COMPOZIŢIEI ŞI A POLIMORFISMULUI PROTEINELOR DIN LAPTE CORELATE CU CALITATEA BRÂNZEI PENTRU SELECŢIA CELOR MAI BUNE CAPRE CARPATINA

Cristina Lazăr, Rodica Pelmus, Elena Ghiţă, M.C. Rotar

Rezumat
    Scopul studiului a fost identificarea polimorfismului proteinelor din lapte la capra Carpatina pentru a selecţiona cei mai buni indivizi care exprimă un polimorfism crescut la αs1-cazeina. Compoziţia laptelui a fost analizată pentru grăsime (5.08%) şi proteina (4.14%). Procentul de proteină nu a exprimat o variabilitate mare şi a fost cuprins între 4.82% şi 3.22%. Analiza SDS-PAGE, a dezvăluit după electroforeză, cinci fracţiuni proteice în probele de lapte : αs1-CN, β-CN, k-CN, β-LG şi α-LA. Prin analiza de densitometrie s-au descoperit expresii diferite ale aceluiaşi tip de fracţiune proteică pentru fiecare capră investigată. Grupul cazeinelor, compus din trei fracţiuni αs1-, β- şi k-CN a arătat că ele reprezintă de fapt 77.2% din totalul de proteină şi 22.8% sunt albuminele, similare alte studii la caprine. S-au înregistrat trei nivele de expresie pentru fiecare proteină şi probă: 19.04% au manifestat expresie puternică pentru αs1-CN şi expresie medie şi slabă pentru 57.15% şi 23.81% din ele. In cazul β-LG, s-a descoperit un nivel al expresiei proteice puternic manifestat la 38.09% dintre capre şi un nivel mediu şi slab la 47.62% şi 14.09%. Pentru confirmarea rezulatatelor obţinute vor fi necesare investigaţii aprofundate prin analiza PCR-RFLP pentru identifcarea polimorfismului variantelor genetice la fiecare locus al proteinei. Acest lucru va permite să păstrăm la reproducţie caprele cu expresie genică puternică a cazeinei corelată cu calitatea şi cantitatea laptelui.

Cuvinte cheie: Carpatina, capre de lapte, compoziţia laptelui, polimorfism proteine lapte