Carmen Irimia (Gavrilescu)

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDIES REGARDING QUANTITATIVE MEAT PRODUCTION OBTAINED AT SLOW GROWING HYBRIDS

Carmen Irimia (Gavrilescu), Paula Viorela Druc, C. Spridon, M.G. Usturoi

Abstract
    In a world which is in a continuous change, consumers are usually aware by the relation between meat quality and safety and animals’ welfare and many of them consider that chickens reared in free range system had superior sensorial qualities. The aim of the study was to evaluate the differences between growing performances (slaughtering yield, rate of cut portions and muscular mass) and abdominal fat quantity of broiler chickens with slow growing.
    For elaboration of the current study were chosen 3 hybrids, reared in extensive system, in blind shelters and with access in paddock during summer; rearing duration of chickens was 56 days. So, were constituted three batches, as follows: batch Lc1 - Ross 308 hybrid chickens; batch Lexp1 - Hubbard hybrid chickens and batch Lexp2 - HB Color hybrid chickens.
    Calculus of slaughtering yield show the fact that the best values (69±0.003%) were at chickens from batch Lc1, followed by chickens from batch Lexp1 (65±0.003%) and by chickens from batch Lexp2 (62±0.003%).
    Regarding the rate of anatomical portions, the established mean rates for breast with bone were 37% at batch Lc1, 35% at batch Lexp1 and of only 30% at batch Lexp2; the ones for thighs with bone were 34% at batch Lc1, 35% at batch Lexp1 and 34% at batch Lexp2, the values for wings were at levels of 12% for Lc1, 12% for Lexp1 and 14% for Lexp2, while back represented 17% from carcasses at batch Lc1, 19% at the ones belonging to batch Lexp1 and 22% for Lexp2.
    In according with the obtained results we can say that Hubbard hybrid is the most suitable one for slow growing, because recorded the most equilibrated rate for slaughtering yield related to the percentage of cut portions.

Key words: hybrids, slow growth, slaughtering yield, cut portions


STUDII PRIVITOARE LA PRODUCŢIA CANTITATIVĂ DE CARNE OBŢINUTĂ DE LA HIBRIZI CU CREŞTERE LENTĂ

Carmen Irimia (Gavrilescu), Paula Viorela Druc, C. Spridon, M.G. Usturoi

Rezumat
    Într-o lume care se află într-o continuă schimbare, consumatorii sunt adesea conştienţi de relaţia dintre calitatea şi siguranţa cărnii şi bunăstarea animalelor şi mulţi dintre ei consideră că puii crescuţi în aer liber au proprietăţi senzoriale superioare. Scopul studiului a fost de a evalua diferenţele dintre performanţele de creştere (randamentul la sacrificare, ponderea porţiunilor tranşate şi masa musculară) şi cantitatea de grăsime abdominală a puilor broiler cu creştere lentă.
    Pentru elaborarea acestui studiu s-au avut în vedere 3 hibrizi, crescuţi în sistem extensiv, în hale oarbe şi cu acces în padoc pe perioada verii; durata creşterii puilor a fost de 56 zile. Astfel, au fost constituite trei loturi, după cum urmează: lotul Lc1:pui de hibrid Ross 308; lotul Lexp1:pui de hibrid Hubbard şi lotul Lexp2:pui de hibrid HB Color.
    Calculul randamentului la sacrificare a indicat faptul că cele mai bune valori (69±0,003%) au fost la puii lotului Lc1, urmaţi de puii lotului Lexp1 (65±0,003%) şi de puii lotului Lexp2 (62±0,003%).
    În ceea ce priveşte ponderea porţiunilor anatomice, ponderile medii stabilite pentru pieptul cu os au fost de 37% la lotul Lc1, de 35% la lotul Lexp1 şi de numai 30% la lotul Lexp2; cele pentru pulpele cu os au fost de 34% la lotul Lc1, de 35% la lotul Lexp1 şi de 34% la lotul Lexp2, cele pentru aripi s-au situat la niveluri de 12% la Lc1, de 12% la Lexp1 şi de 14% la Lexp2, în timp ce tacâmul a reprezentat 17% din carcasele de la lotul Lc1, 19% la cele aparţinând lotului Lexp1 şi 22% la lotul Lexp2.
    În urma rezultatelor obţinute putem afirma că hibridul Hubbard este cel mai adecvat pentru creşterea lentă, deoarece a înregistrat cel mai echilibrat raport al randamentului la sacrificare raportat la procentul pieselor tranşate.

Cuvinte cheie: hibrizi, creştere lentă, randament la sacrificare, piese tranşate