C-tin Pascal

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


ASSESSMENT OFABILITIES FOR MEAT PRODUCTION FOR HALF-BREEDS RESULTING FROM THE CROSSING OF AWASSI AND TIGAIE SHEEP

C-tin Pascal, I. Nechifor, C. Cristian, M. Florea

Abstract
   The purpose of the research was to carry out a real analysis of the capabilities on which meat production depends on two lots consisting of individuals of the Tigaie breed and respectively of the half-breed individuals resulting from the systematic crossing of the local Tigaie sheep with Awassi rams. The importance of research results from the fact that the half-breed population considered is in the seventh generation and is reproductively closed to fix the characters on which milk production depends. Since, in expressing the efficiency of the management system applied in sheep breeding, milk and meat contribute to about 82% of the achieved results, can also be a mark in the development of an improvement program that includes in its objectives also meat production.
   The biologic material subjected to fattening and subsequently to planned assessments, was made up of the youth of this year, males and females, and the fattening applied was semi intensive and had a total duration of 140 days with the following technological phases: accommodation (10 days), breeding and fattening (90 days) and finishing (40 days).
   The statistical data processing revealed that the difference between the two lots was insignificant for the carcass weight, significant for p≤0.05 for live weight and distinctly significant for p≥0.01 for the average yields at slaughter.
   When assessing the quality of the carcases, it was found that at the group formed from fattened youth belonging to the new sheep population (AWxTi) at a higher proportion were satisfied the requirements for the R class, while 60.66% of the Tigaie lambs expressed the requirements for the same class and only about 20% fulfilled the requirements for the U class.
   Based on the data obtained, it can be stated that in order to fix the final morphological type of the new sheep population it is necessary to include among the breeding selection objectives the characters on which meat production depends.

Key words: Awassi, Tigaie, sheep meat, genetic improvement, sheep carcasses


EVALUAREA APTITUDINILOR PENTRU PRODUCŢIA DE CARNE LA METIŞII REZULTAŢI DIN ÎNCRUCIŞAREA OVINELOR DE RASĂ AWASSI ŞI ŢIGAIE

C-tin Pascal, I. Nechifor, C. Cristian, M. Florea

Rezumat
    Scopul organizării cercetărilor a fost de a efectua o analiză reală asupra aptitudinilor de care depinde producţia de carne la două loturi formate din indivizi de rasă Ţigaie şi respectiv de indivizi metişi rezultaţi din încrucişarea sistematică a oilor locale Ţigaie cu berbeci Awassi. ImportanŢa cercetărilor rezultă din faptul că populaţia metisă luată în considerare se află la generaţia a şaptea şi se află închisă reproductiv în vederea fixării caracterelor de care depinde producţia de lapte. Întrucât în exprimarea eficienţei sistemului de management aplicat în creşterea ovinelor laptele şi carnea contribuie în obţinerea a cca 82% rezultatele obţinute pot constitui şi repere în elaborarea unui program de ameliorare care să includă în cadrul obiectivelor şi producţia de carne.
    Materialul biologic supus îngrăşării şi ulterior aprecierilor planificate a fost constituit din tineret din anul curent, masculi şi femele, iar îngrăşarea aplicată a fost de tip semiintensiv şi a avut o durată totală de 140 zile cu următoarele faze tehnologice: acomodare (10 zile), creştere şi îngrăşare (90 zile) şi finisare (40 zile).
    Prelucrarea statistică a datelor a evidenţiat că între cele două loturi diferenţa a fost nesemnificativă pentru greutatea carcasei, semnificativă pentru p ≤ 0.05 pentru greutatea vie şi distinct semnificativă pentru p ≥ 0.01 pentru valorile medii ale randamentului la sacrificare.
    La evaluarea calităţii carcaselor s-a constatat că la lotul format din tineret îngrăşat aparţinând noii populaţii de ovine (AWxTi) la o proporţia mai mare erau îndeplinite cerinţelor de încadrare în clasa R în timp ce la mieii de rasă Ţigaie 60,66% exteriorizau în mare parte cerinţele de încadrare în aceeaşi clasă şi doar aproximativ 20% îndeplineau condiţiile de încadrare în clasa U.
    Pe baza datelor obţinute se poate afirma că în vederea fixării tipului morfologic final al noii populaţii de ovine se impune ca între obiectivele de selecţie a reproducătorilor să fie incluse şi caracterele de care depinde producţia de carne.

Cuvinte cheie: Awassi, Tigaie, carne ovine, ameliorare genetică, carcase de ovine