Ludmila Tarasenko

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


SAFETY AND QUALITY OF PORK ON AGROFOOD MARKETS OF ODESSA REGION

Ludmila Tarasenko, Maria Khimich, Olha Piven, Valentyna Savchenko

Abstract
   The article presents the results of monitoring of safety and quality of pork which sale in conditions of Odessa region. Analysis of reporting of questions of experimental research issues that on the modern stage operating control system for the safety and quality of pig slaughter products in the districts of Odessa region can not fully guarantee the safety of slaughter products for the consumer. Carcasses came to the agrofood markets with different stages of freshness: 91.11 % - fresh and 8.89 % - dubious fresh. Total microbial contamination exceed the allowable level in 21.43 % cases and 64.29 % carcasses of dubious fresh. Coliforms and salmonella plated from the surface in 14.29 % of fresh carcasses; 57.14 % and 35.71 % carcasses with dubious fresh. 21.43 % fresh carcasses and 71.43 % carcasses with dubious fresh showed the toxicity.

Key words: pork, quality, safety


SIGURANŢA ALIMENTARĂ ŞI CALITATEA CĂRNII DE PORC COMERCIALIZATĂ PE PIEŢELE AGROALIMENTARE DIN REGIUNEA ODESSA

Ludmila Tarasenko, Maria Khimich, Olha Piven, Valentyna Savchenko

Rezumat
    Acest studiu prezintă rezultatele obţinute în urma monitorizării siguranţei şi calităţii cărnii de porc comercializate pe pieţele agroalimentare ale regiunii Odessa. Analiza chestionarelor legate de aspecte ale cercetării experimentale care se referă la sistemul modern de control al siguranţei şi calităţii produselor obţinute din carne de porc şi care sunt comercializate în pieţele agroalimentare ale regiunii Odessa nu pot garanta în totalitate siguranţa acestor produse pentru consumatorul uman. Carcasele ajung în pieţele agroalimentare în diferite stadii de prospeţime: 91,11% - stare proaspătă şi 8,89% - de o prospeţime îndoielnică. Contaminarea microbiană totală depăşeste nivelul admisibil în 21,43% din cazuri pentru carnea proaspătă şi în 64,29% din cazuri pentru carcasele cu o prospeţime îndoielnică. Bacteriile coliforme şi salmonella au fost prezente în 14,29% din carcasele proaspete; 57,14% şi 35,71% din carcasele cu o prospeţime îndoielnică. 21,43% din carcasele proaspete şi 71,43% dintre cele cu prospeţime îndoielnică au prezentat un anumit grad de toxicitate.

Cuvinte cheie: carne de porc, calitate, siguranţă