G. Nica

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


STUDY ON THE INFLUENCE OF THE INCUBATION EGGS KEEPING POSITION DURING STORAGE AND THEIR OLDNESS ON HATCHING RESULTS OF THE BALOTESTI QUAILS POPULATION

G. Nica, L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, N. Stanciu

Abstract
   In order to determine the effect of position of eggs during storage and their oldness on hatching results, an experiment was organized on a total of 1,800 incubation eggs of Baloteşti quails population. For this purpose, the incubation eggs were collected for 6 days and kept on average temperature of 15°C and average relative humidity 75%, of which 900 were kept with the tip pointed down and 900 were kept in a horizontal position.
   As a result of the carried out research, it was found that the batch of eggs preserved with the tip pointed down during storage has registered an average hatching percentage of 74.66%, with 14.00% higher that the batch of eggs kept in a horizontal position (60.46%). Also, in the batch of eggs kept with the tip pointed down during storage, there was a percentage of weight loss with 2.02% lower and the rate of weight loss during incubation with 3.86 percent lower in the experimental batch compared to the percentage of weight loss recorded by the batch of eggs kept in a horizontal position. Regarding the age of the eggs, was found that the best results were recorded from eggs with length preservation of 4 days in both batches of eggs, while the freshest eggs, with oldness from 1-3 days, hatches began early, since the 15th day of incubation, and the eggs with higher oldness, of 4-6 days, hatches unfolded in almost equal proportion in day 16th and 17th of incubation.

Key words: quail, eggs, storage, incubation, hatching


STUDIU PRIVIND INFLUENŢA POZIŢIEI DE PĂSTRARE A OUĂLOR DE INCUBAŢIE PE PERIOADA STOCĂRII ŞI A VECHIMII ACESTORA ASUPRA REZULTATELOR LA ECLOZIUNE LA PREPELIŢELE DIN POPULAŢIA DE BALOTEŞTI

G. Nica, L. Ioniţă, Elena Popescu-Micloşanu, N. Stanciu

Rezumat
   În vederea stabilirii efectului poziţiei ouălor pe perioada de stocare şi a vechimii acestora asupra rezultatelor la ecloziune, a fost organizat un experiment pe un număr total de 1800 de ouă de incubaţie de prepeliţă din populaţia de Baloteşti. Pentru aceasta, ouăle de incubaţie au fost recoltate timp de 6 zile şi păstrate la temperatura medie de 15 °C şi umiditatea relativă medie de 75 %, din care 900 au fost păstrate cu vârful ascuţit în jos şi 900 au fost păstrate în poziţie orizontală. În urma cercetărilor efectuate, s-a constatat că la lotul de ouă păstrate cu vârful ascuţit în jos pe durata stocării s-a înregistrat un procent mediu de ecloziune de 74.66 %, cu 14.00 % mai ridicat ca la lotul de ouă păstrate în poziţie orizontală (60.46 %). De asemenea, la lotul de ouă păstrate cu vârful ascuţit în jos pe durata stocării s-a înregistrat un procent de pierdere în greutate cu cu 2.02 % mai mic şi un procent de pierdere în greutate pe parcursul incubaţiei cu 3.86 % mai mic la lotul experimental comparativ cu procentul de pierdere în greutate înregistrat la lotul de ouă păstrate în poziţie orizontală. Referitor la vechimea ouălor, s-a constatat că cele mai bune rezultate s-au înregistrat la ouăle cu vechimea de 4 zile în cazul ambelor loturi de ouă, în timp ce la ouăle mai proaspete, cu vechimea de 1-3 zile ecloziunea a început mai devreme, încă din ziua a 15-a de incubaţie, iar la ouăle cu vechimea mai mare, de 4-6 zile ecloziunea s-a desfaşurat în proporţie aproape egală.

Cuvinte cheie: prepeliţă, ouă, stocare, incubaţie, ecloziune