Simona Baul


RESEARCHES REGARDING THE SEASON INFLUENCE ON SOMATIC CELL COUNT IN MILK DURING LACTATION IN ROMANIAN BLACK AND WHITE COWS

Simona Baul, L.T. Cziszter, S. Acatincăi, T. Cismaş, D. Gavojdian, I. Tripon, Silvia Erina, G. Răducan

Abstract
Research aimed at studying the influence of calving season on milk somatic cell count in the Romanian Black Spotted breed. The study was conducted on a total of 125 lactations from 92 cows. Somatic cell counts (SCC) of milk was transformed into somatic index (SI) under regulations DHIA (Dairy Herd Improvement Agency). Data were recorded and statistically analyzed by ANOVA/MANOVA method determining the means and dispersion indices. The results indicated that parturition season influenced significantly (p<0.01) changes in the somatic index between summer and autumn season (-0.36), between winter and autumn (-0.44) and between spring and autumn season (-0.51). Milk produced from cows that have calved in the spring had the lowest initial somatic index (5.34), which corresponds to somatic cells 219,000 cells/ml. Cows calved in autumn had the highest value of the original somatic index by 5.86, which corresponds to a concentration of 724 000 somatic cells/ml. In conclusion, we demonstrated that the most accepted criteria for indication of udder health in a cattle ranch specializing in the direction of milk production are somatic cell counts and milk quality.

Key words: dairy cows, season influence, Romanian Black and White, somatic cell count


CERCETĂRI PRIVIND INFLUENŢA SEZONULUI FĂTĂRII ASUPRA NUMĂRULUI DE CELULE SOMATICE DIN LAPTE PE PARCURSUL LACTAŢIEI LA VACILE DIN RASA BALŢATĂ CU NEGRU ROMÂNEASCĂ

Simona Baul, L.T. Cziszter, S. Acatincăi, T. Cismaş, D. Gavojdian, I. Tripon, Silvia Erina, G. Răducan

Rezumat
Cercetarile au avut drept scop, studierea influentei sezonului fatarii asupra numarului de celule somatice din lapte la rasa Baltata cu negru româneasca. Studiul a fost efectuat pe un numar de 125 de lactatii provenind de la 92 vaci de lapte. Numarul de celule somatice (SCC) din lapte a fost transformat în index somatic (CSC) conform reglementarilor DHIA (Dairy Herd Improvement Agency = Agentia Nationala de Ameliorare a raselor de vaci de lapte). Datele au fost înregistrate si prelucrate statistic prin metoda ANOVA/MANOVA determinându-se valorile medii si indicii dispersiei. Rezultatele obtinute au aratat ca, sezonul fatarii a influentat semnificativ (p?0,01) evolutia indexului somatic initial între sezonul de vara si de toamna (-0,36), între sezonul de iarna si toamna (-0,44) si între sezonul de primavara si de toamna (-0,51). Laptele obtinut de la vacile care au fatat primavara a avut indexul somatic initial cel mai mic (5,34), ceea ce corespunde unui numar de celule somatice de 219.000 celule/ml. Vacile fatate în sezonul de toamna au avut cea mai mare valoare a indexului somatic initial, de 5,86, ceea ce corespunde cu o concentratie de 724.000 celule somatice/ml. În concluzie s-a demonstrat ca cele mai acceptate criterii pentru indicarea starii de sanatate a ugerului într-o ferma de taurine specializate în directia productiei de lapte sunt numarul de celule somatice si calitatea productiei de lapte.

Cuvinte cheie: vaci de lapte, sezonul fatarii, Baltata cu negru româneasca, celule somatice