Despre proiect

Programul CNCSIS: IDEI
Competiţie: IDEI: Proiecte de cercetare exploratorie
Autoritatea contractantă: Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi a Cercetării Ştiintifice Universitare (UEFISCSU)
Contractor: Universitatea de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi
Titlul proiectului: Strategii manageriale şi de marketing privind dezvoltarea şi eficientizarea producţiei în cadrul sistemului integrat al producţiei agricole şi agroalimentare din zona Moldovei.
Durata proiectului: 2009 - 2011
Valoarea totală a proiectului: 967 400 RON
Director proiect: Prof. dr. Aurel CHIRAN
Rezumatul proiectului:  

Proiectul abordează una dintre căile de revitalizare şi performanţă a producţiei agricole şi agroalimentare, prin implementarea unor strategii manageriale şi de marketing pentru crearea unor sisteme şi structuri viabile şi performanşe privind organizarea, producţia, distribuţia, promovarea şi gestionarea exploataţiilor agricole în sistemul agroalimentar integrat.

Tema propusă are ca obiectiv creşterea eficienţei economice şi îmbunătăţirea calităţii producţiei agricole şi agroalimentare, prin utilizarea superioară a resurselor destinate investiţiilor, a transferului tehnologic al elementelor de progres, prin creşterea eficienţei economice a obiectivelor de investiţii realizate prin elaborarea şi implementarea sistemelor, mecanismelor şi pârghiilor economico-financiare în cadrul unităţilor integrate din sistemul agroalimentar.

Proiectul va cuprinde 4 etape:

  1. În prima etapă se va stabili arealul de cercetare şi eşantionul unităţilor agricole integrate, în cadrul cărora se va realiza şi implementa proiectul de cercetare, se va alcătui baza de date tehnice şi economico-financiare, necesară evaluării nivelului de dezvoltare şi eficienţă a producţiei agricole şi agroalimentare.
  2. Etapa a II-a va avea ca obiectiv proiectarea unui sistem pentru elaborarea planurilor de afaceri, a planurilor de producţie, a strategiilor şi studiilor de fezabilitate şi de analiză, utile în procesul decizional al unităţilor din sistemul integrat al producţiei agricole şi agroalimentare.
  3. În etapa a III-a, se va proceda la fundamentarea tehnico-economică a tehnologiilor de producţie şi de fabricaţie, la determinarea costurilor, estimarea preţurilor de vânzare şi a gradului de rentabilitate a principalelor produse agricole şi agroalimentare realizate în cadrul unităţilor integrate.
  4. Ultima etapă, va fi destinată proiectării, organizării producţiei agricole şi agroalimentare în sistem integrat şi eficientizarea acesteia, prin implementarea unor strategii manageriale şi de marketing performant.
© 2010 USAMV Iaşi ¦ Ultima actualizare: 2 februarie 2010