Laboratorul de OENOLOGIEText Box: UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA ION IONESCU DE LA BRAD IASIgrapes.jpg

ROMANA.png                                                                                                                                                             ENGLEZA.png

ROMANA                                                                                                                                                                                                        ENGLEZA

 

DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII ŞI EXTINDEREA COMPETENŢELOR LABORATORULUI DE OENOLOGIE PENTRU ĪNCERCĂRI ŞI ANALIZE FIZICO-CHIMICE LA MUST, VIN ŞI ALTE BĂUTURI ALCOOLICE

·         OBIECTIVE

·         JUSTIFICAREA PROIECTULUI

·         REZULTATE SI BENEFICII

·         IMPACTUL PROIECTULUI

·         CONTACT

PROGRAMUL CERCETARE DE EXCELENTA

Modulul IV: DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII PENTRU                                   EVALUAREA ŞI CERTIFICAREA CONFORMITĂŢII
Acronimul Propunerii: DIELOVIN
Contract nr.: 269/2006
Autoritatea contractantă:
RENAR
Contractor :
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi –             Laboratorul de OENOLOGIE
Perioada de derulare:
2006-2007

 

 

 

OBIECTIVE

            Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea infrastructurii şi extinderea competenţelor Laboratorului de Oenologie pentru īncercări şi analize fizico-chimice la must, vin şi alte băuturi alcoolice. Astfel, se urmăreşte introducerea de noi metode, conforme cu metodele internationale, in vederea determinarii calităţii vinului, a provenienţei si autenticitatii lui.

            Una din condiţiile cheie impuse de aquis-ul comunitar este aplicarea corecta a exigenţelor comunitare privitoare la Piaţa Unică a UE, definită ca o zonă fără frontiere interne, īn care sunt asigurate cele patru libertăţi: libera circulaţie a produselor, a persoanelor, a serviciilor şi a capitalului, şi care are la bază economia de piaţă deschisă, īn care concurenţa şi coeziunea economică şi socială joacă un rol esenţial. Intrarea Romāniei īn Piaţa Unică a UE implică dezvoltarea unei reţele de laboratoare care să poată certifica calitatea vinurilor romāneşti īn vederea pătrunderii acestora pe piaţa UE.

            Proiectul urmăreşte extinderea acreditarii Laboratorului de Oenologie astfel incat in final, metodele acreditate să contribuie la intarirea atribuţiilor de evaluare şi certificare a calităţii vinurilor din Romānia īn conformitate cu standardele UE. Finalizarea proiectului va conduce la acreditarea a patru noi metode de analiza, conforme cu standardele Uniunii Europene.

            Īn domeniul analizei vinurilor, īn ţara noastră nu există un laborator funcţional de certificare a vinurilor obţinute. Īn acest sens, laboratorul de oenologie propus trebuie să poată certifica, prin metodele de analiză propuse, atāt calitatea vinului cāt şi autenticitatea şi tipicitatea sa.

            Īn cadrul proiectului se vor elabora procedurile şi specifice de īncercare. De asemenea, proiectul se va finaliza cu acreditarea metodelor propuse.

            Proiectul propus are ca scop principal dezvoltarea activităţilor din domeniul evaluării conformităţii şi standardizării īn concordanţă cu principiile şi practicile internaţionale destinate eliminării barierelor tehnice din calea comerţului, īn mod special cu cele ale Uniunii Europene, menite să promoveze libera circulaţie şi recunoaşterea internaţională a produselor

 

back

 

 

JUSTIFICAREA PROIECTULUI

            Suportul tehnic existent si personalul calificat al Laboratorului de Oenologie permit efectuarea de analize fizico-chimice la vinuri si alte bauturi necesare cercetarilor din planul tematic. Prin aparatura moderna achizitionata in ultimul timp (gaz-cromatograf, Spectrofotometru UV-Vis, lichid cromatograf, rotavapor, spectrofotometru de absorbtie atomica) s-a putut trece la o cercetare competitiva pe plan international. Aceasta aparatura noua permite efectuarea de analize fizico-chimice conforme cu metodele de referinta OIV sau metode rapide agreate si validate de forurile internationale cum sunt: metode de analiza conforme cu directiva 85/591/CEE si metode recomandate de Organizatia Internationala a Standardizarii (ISO).

            Prin completarea suportului tehnic se poate extinde aria analizelor de laborator ce pot fi efectuate in conformitate cu standardele internationale. In acest fel, Laboratorul de Oenologie va putea efectua, pe langa intreaga gama de analize curente, si o serie de alte analize cu grad mare de complexitate care vor putea duce la o diversificare si specializare a cercetarilor.

 

back

 

REZULTATE SI BENEFICII

            Rezultatele estimate a fi obţinute prin propunere sunt grupate pe tipuri distincte ţinānd seama atāt de natura unităţii participantă la proiect, cāt şi de obiectivele urmărite. Laboratorul va fi acreditat in cadrul unei unităţi de īnvăţămānt, care, īn concordanţă cu prevederile OG nr.57/2002 este o unitate de drept public, cu personalitate juridică, cuprinsă īn sistemul de cercetare-dezvoltare de interes naţional. Drepturile de proprietate intelectuală generate de rezultatele proiectului revin īn īntregime unicului participant la proiect.

            După īncheierea finanţării, activitatea laboratorului fiind aducătoare de venituri, se estimează īncasarea, pentru fiecare certificare, a unor sume de bani reprezentānd contravaloarea acestora īn concordanţă cu reglementările legale īn vigoare pentru acest tip de activitate.

 

back

 

IMPACTUL PROIECTULUI

            Proiectul propus are īn primul rānd un impact social deoarece vizează o structurare instituţionala moderna şi compatibilă cu cea din ţările Uniunii Europene. Orice īntārziere īn atingerea acestui obiectiv fundamental atrage după sine amānări īn procesul de aderare a Romāniei la Comunitatea Europeană, şi implicit rămāneri īn urmă īn dezvoltarea globala a statului.

            Obiectivele proiectului converg atāt spre dezvoltarea capacităţii sistemului naţional de evaluare şi certificare a conformităţii, cāt şi spre formarea şi perfecţionarea resurselor umane din infrastructura de evaluare a conformităţii.

            Rezultatele economice obţinute prin activarea obiectivelor proiectului se estimează a fi notabile căci vor conduce la creşterea calităţii procesului de vinificaţie şi producerii de băuturi alcoolice. In plus, procesul de certificare a conformităţii fiind gāndit cu un suport ştiinţific pronunţat, bazat pe indicatori fizico-chimici, garantează obiectivitate şi certitudine.

            Derularea proiectului va sprijini şi chiar promova dezvoltarea producţiei vitivinicole şi ridicarea calităţii acesteia la nivelul standardelor impuse de UE.

            Nu este de neglijat faptul că finanţarea proiectului oferă şi oportunităţi pentru īnvăţămāntul superior, deoarece echipa de cercetare este majoritar formată din cadre didactice, cu preocupări consacrate de cercetare īn domeniul abordat. Angrenarea lor īn procesul de formare a studenţilor, este un factor de promovare a obiectivelor şi activităţilor prevăzute īn proiect.

 

back

 

CONTACT

Tel: +40 745395409 Fax: +40 232 228228 http://www.uaiasi.ro/CEEXURI/BIOPAJDUR/imagini/plic.jpgmailto:bnechita@gmail.com
Ultima actualizare: 1 februarie 2007

 

back

 

Pagina in constructie